Represivne mere “moraju da budu usko ciljane”

Američke kompanije pozivaju Bajdena na oprez u vezi sa sankcijama Rusiji

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

26.1.2022 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Američke kompanije pozivaju Bajdena na oprez u vezi sa sankcijama Rusiji Američke kompanije pozivaju Bajdena na oprez u vezi sa sankcijama Rusiji
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) zapretio je da će uvesti razorne sankcije Rusiji ukoliko se njen lider Vladimir Putin odluči za invaziju Ukrajine,... Američke kompanije pozivaju Bajdena na oprez u vezi sa sankcijama Rusiji

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) zapretio je da će uvesti razorne sankcije Rusiji ukoliko se njen lider Vladimir Putin odluči za invaziju Ukrajine, ali neke velike kompanije i poslovne grupe upozoravaju Belu kuću i zakonodavce da budu oprezni.

Trgovinska grupa koja predstavlja Chevron, General Electric i druge velike američke korporacije koje posluju u Rusiji traži od Bele kuće da razmotri mogućnost omogućavanja ovim kompanijama da ispune svoje obaveze i da pažljivo odmere proizvode koji bi imali izuzeće od eventualnih sankcija.

Istovremeno, i velike energetske kompanije guraju Kongres da ograniči obim i vremenski okvir sankcija.

Bajdenova administracija treba da „ispravi pojedine detalje u slučaju da mora da ispuni svoju pretnju sankcijama“, rekao je agenciji Reuters Džejk Kolvin (Jake Colvin), predsednik Nacionalnog saveta za spoljnu trgovinu.

„Ti detalji bi trebalo da obuhvataju razmatranje ‘sigurnih luka’ ili perioda zatvaranja kako bi se omogućilo kompanijama da ispune postojeće ugovore i obaveze, kao i izdvajanje lekova i drugih humanitarnih aspekata iz programa sankcija, u skladu sa dugogodišnjom politikom SAD“, rekao je Kolvin.

Energetske kompanije, s druge strane, su se takođe direktno obratile američkim zakonodavcima kako bi izvršile pritisak na period „hlađenja“ ili „smanjivanja“, kako njihova imovina ne bi bila zaplenjena ako ne budu u stanju da ispune poslovne sporazume u Rusiji.

Predstavnici Američkog instituta za naftu (API), najveće lobističke organizacije za kompanije koje se bave eksploatacijom nafte i prirodnog gasa iz SAD, imali su sastanke sa kancelarijom Kongresa o sankcijama Rusiji.

„Sankcije treba da budu usko ciljane na određene mete, kako bi se ograničila potencijalna šteta po konkurentnost američkih kompanija“, rekao je portparol ove organizacije.

Izvozne sankcije se obično uvode postepeno, dajući kompanijama vremena da zaustave svoje postojeće poslovanje ili osiguraju pristizanje isporuke, rekao je Vilijam Rajnš (William Reinsch), bivši visoki zvaničnik američkog ministarstva trgovine.

Ali u ovom slučaju, sankcije će verovatno biti primenjene iznenada, usred krize, što će otežati obezbeđivanje perioda tog postepenog „smanjivanja obima“, rekao je Rajnš.

Američko ministarstvo finansija je u prošlosti davalo neke mere za ublažavanje finansijskih sankcija, kao što su dozvole koje štite pošiljaoce humanitarne pomoći i tokove ličnih doznaka u Avganistan, uprkos sankcijama protiv vladajućih talibana.

Zvaničnik američkog ministarstva finansija odbio je da komentariše bilo kakve takve mere u vezi sa potencijalnim sankcijama Rusiji, ali je dodao da “smo spremni da nanesemo ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji, istovremeno minimizujući neželjeno negativno prelivanje na domaće kompanije”.

Naftne kompanije su godinama osećale posledice američkih sankcija na neke od većih ruskih bušotina, nakon što je Rusija napala Krim 2014. godine, podseća Reuters.

  • JANA

    26.1.2022 #1 Author

    Sankcije nikada ne mogu biti rešenje ni jednog pitanja

    Odgovori

  • GAGA

    25.2.2022 #2 Author

    Uvesce sankcije od kojih samo oni nemaju stete? Pa verovatno se tu nesto pita i Rusija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...