APPLE I HYUNDAI UDRUŽUJU SNAGE Sporazum o proizvodnji samovozećeg automobila do marta

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

12.1.2021 09:44 Autor: Julijana Vincan 0

APPLE I HYUNDAI UDRUŽUJU SNAGE Sporazum o proizvodnji samovozećeg automobila do marta APPLE I HYUNDAI UDRUŽUJU SNAGE Sporazum o proizvodnji samovozećeg automobila do marta
Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai i američki tehnološki gigant Apple uskoro bi mogli da finaliziraju sporazum o proizvodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka... APPLE I HYUNDAI UDRUŽUJU SNAGE Sporazum o proizvodnji samovozećeg automobila do marta

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai i američki tehnološki gigant Apple uskoro bi mogli da finaliziraju sporazum o proizvodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka se predviđa za tri godine, izveštavaju južnokorejski mediji.

Pregovori između dve kompanije su u punom jeku, i očekuje se da će ovaj dvojac postići konačni sporazum do marta 2021. godine, prenosi lokalni medij Koreja IT News, pozivajući se na industrijske izvore.

Apple iphone
Foto: Tanjug/AP

Ovaj portal navodi da će se autonomni automobili proizvoditi u fabrici u SAD, kojom će upravljati podružnica kompanije Hyundai – Kia Motors, prenosi Russia today. Planiraju da već 2024. godine izbace na tržište oko 100.000 vozila, tri godine pre nego što je najavljeno u ranijim izveštajima.

Vest o potencijalnom povezivanju dve kompanije izazvala je u petak snažan skok Hyundai akcija od oko 20 procenata, čime je njegova tržišna kapitalizacija povećana za oko osam milijardi dolara, a takođe su za više od osam odsto porasle akcije Kia Motorsa, drugog po veličini proizvođača automobila u Južnoj Koreji.

Foto: Unsplash.com

Akcije Apple nisu registrovale tako snažan rast poslednjeg trgovinskog dana u prošloj nedelji, ali su njegovi investitori još krajem decembra odreagovali na vest da je tehnološki gigant konačno krenuo napred s planovima za izlazak na tržište automobila.

Hyndai je prvi pomenuo potencijalno novo partnerstvo s kompanijom Apple i da su razgovori sa proizvođačem iPhone u toku, napominjući da za sada još ništa nije odlučeno. Iako je južnokorejska firma potvrdila nekim medijima da vodi pregovore sa američkim tehnološkim gigantom, kasnije se distancirala od te izjave i u obaveštenju objavljenom na berzi navela samo da je „primila zahteve za saradnju na zajedničkom razvoju autonomnih električnih vozila od raznih kompanija“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...