APR VODI I REGISTAR ZDRAVSTVENIH USTANOVA Od 12. oktobra dostupna jedinstvena evidencija svih subjekata

SrbijaVesti

8.10.2020 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

APR VODI I REGISTAR ZDRAVSTVENIH USTANOVA Od 12. oktobra dostupna jedinstvena evidencija svih subjekata APR VODI I REGISTAR ZDRAVSTVENIH USTANOVA Od 12. oktobra dostupna jedinstvena evidencija svih subjekata
Agencija za privredne registre počeće od ponedeljka, 12. okobra, da vodi i Registar zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao elektronsku centralizovanu i javnu bazu. Od... APR VODI I REGISTAR ZDRAVSTVENIH USTANOVA Od 12. oktobra dostupna jedinstvena evidencija svih subjekata

Agencija za privredne registre počeće od ponedeljka, 12. okobra, da vodi i Registar zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao elektronsku centralizovanu i javnu bazu.

Od ponedeljka kreće sa radom i jedinstvena evidencija subjekata u zdravstvu koja objedinjuje, pored zdravstvenih ustanova u vlasništvu Republike Srbije, i privatnu praksu, kazao je za Tanjug direktor APR Milan Lučić.

Na ovaj način, na jednom mestu, biće sva pravna lica koja pružaju zdravstvene usluge, kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu, a njihovi podaci biće javni i transparentno objavljeni centralizovano na sajtu APR.

Foto: Tanjug

Potrebno je da svih 1.400 zdravstvenih ustanova u narednom periodu podnesu registracionu prijavu za upis usklađivanja kod APR i da dostave određenu dokumentaciju koju propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno prateći Pravilnik koji opisuje sam sadržaj registra zdravstvenih ustanova“, istakao je Lučić, dodavši da će u naredna tri meseca to biti potpuno besplatno, dok će posle 11. januara morati da se plati naknada od 4.900 dinara.

Pravilnik o sadržini registra zdravstvenih ustanova propisuje koje podatke svaki subjekt, u zavisnosti od tipa zdravstvene ustanove, mora da dostavi APR, pored same registracione prijave za upis uskladivanja.

Preduzetnici u privatnoj praksi, koji se bave zdravstvenim uslugama u Srbiji, registruju se u APR, osnosno u registru privrednih subjekata.

APR je, prema rečima direktora, preuzela svu dokumentaciju iz svih privrednih sudova gde su zdravstvene ustanove do danas bile registrovane, i nalazi se u arhivu ove ustanove u Rakovici. Tu je dokumentacija zdravstenih ustanova od pre 20, 30 ili 40 godina koja se odnosi i na osnivanje, a koju će ubuduće svi moći da nađu u APR ako im zatreba.

Svaki proces registracije završava se u roku od pet radnih dana, istakao je Lučić i poručio:

„Naš cilj je da u budućem periodu registrujemo sva pravna lica koja se mogu registrovati u Srbiji“.

Tagovi
APR SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...