Dok se ekonomska kriza zaoštrava Argentina ne može da se izbori sa inflacijom od 60 odsto

Argentinski ministar ekonomije Martin Guzman podneo ostavku

SvetU fokusuVesti

4.7.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Argentinski ministar ekonomije Martin Guzman podneo ostavku Argentinski ministar ekonomije Martin Guzman podneo ostavku
Argentinski ministar ekonomije Martin Guzman podneo je ostavku pošto se ekonomska kriza u zemlji zaoštrava. On je na ovoj funkciji bio od kraja 2019.... Argentinski ministar ekonomije Martin Guzman podneo ostavku

Argentinski ministar ekonomije Martin Guzman podneo je ostavku pošto se ekonomska kriza u zemlji zaoštrava. On je na ovoj funkciji bio od kraja 2019. godine i vodio je pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o restrukturiranju argentinskog duga.

Guzman je pozvao na „politički dogovor unutar vladajuće koalicije“ kako bi se izabrao njegov naslednik.

Argentina se bori sa inflacijom od 60 odsto i slabom valutom, kao i globalnim rastom cena hrane i energije. Guzman je podneo ostavku posle nedelju dana ekonomskih previranja, a argentinski pezos je pao u odnosu na dolar, piše BBC.

Njegov odlazak ostavlja veliki znak pitanja u pogledu buduće ekonomske politike Argentine. U pismu predsedniku Albertu Fernandezu, Guzman je nagovestio unutrašnje podele unutar vlade.

Ali nije tajna da je predsednik Fernandez u sukobu sa svojom zamenicom, Kristinom Fernandez de Kiršner (Cristina Fernandez de Kirchner), oko toga kako da se uhvati u koštac sa ekonomskim problemima zemlje.

Naime, on je najavio svoju ostavku dok je De Kiršner držala poslednji u nizu govora u kome je kritikovala vladinu ekonomsku politiku. Ona je i sama bila predsednica od 2007. do 2015. godine, a kritična je prema neuspehu vlade u ublažavanju finansijskog tereta običnih Argentinaca. Ona i njene pristalice smatraju da Guzman preteruje u svojim naporima da smanji budžetski deficit i pooštri monetarnu politiku.

Ako De Kiršner uspe na svom putu, sledeći ministar finansija će se pomiriti sa fiskalnom rigoroznošću i povećanjem nivoa državne intrvencije u ekonomiji.

Ipak, to bi moglo da se pokaže kao gorka pilula koju bi MMF progutao, s obzirom da neki finansijski analitičari već kritikuju Fond jer nije postavio dovoljno stroge uslove u svom poslednjem ugovoru o dugu sa Argentinom od 44 milijarde dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...