neće biti promene međunarodnog reda letenja

Australijski Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cena goriva

BiznisFirme u fokusuSvetTurizamVesti

27.6.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Australijski Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cena goriva Australijski Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cena goriva
Australijska avio-kompanija Qantas najavila je da će smanjiti broj domaćih letova do marta 2023. godine zbog visokih cena goriva u Australiji. Kako je precizirano,... Australijski Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cena goriva

Australijska avio-kompanija Qantas najavila je da će smanjiti broj domaćih letova do marta 2023. godine zbog visokih cena goriva u Australiji.

Kako je precizirano, od juna do septembra ove godine broj letova biće smanjen za 15 odsto, a od septembra do marta za 10 odsto. Glavni razlog je opterećenost avio-saobraćaja poskupljenjem goriva, nakon već kriznog perioda korona virusa, piše SEEbiz.

Inače, kako je izvestila španska novinska agencija Efe, Quantas je još prošlog meseca smanjio broj letova za 15 odsto.

„Očekuje se da će smanjenje broja letova, zajedno sa velikom potražnjom za međunarodnim i domaćim letovima, pomoći firmi da se nosi sa rastućim cenama goriva“, navela je kompanija u saopštenju.

Osim toga, Qantas dodaje da će manji broj letova takođe pomoći u trenutnom suočavanju sa nedostatkom radne snage u sektoru. Međutim, kompanija je naglasila da ne namerava da menja međunarodne redove letenja jer se očekuje da će potražnja za ovom uslugom naglo porasti do kraja 2023. godine, dosežući nivo pretpandemijske 2019. godine.

Podsetimo, na nedavno održanoj godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja (IATA AGM 2022) u Dohi diskutovalo se o izlasku aviosaobraćaja iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Oporavak avio-industrije u svetu posle pandemije Covid-19 glavna je tema na ovogodišnjoj skupštini IATA, što je i razumljivo s obzirom na to da je kovid prouzrokovao katastrofalne posledice za avijaciju. Mnogi učesnici konferencije slažu se da će oporavak trajati dugo, ali ističu da trenutna potražnja za letovima i rast avio-saobraćaja ukazuje da će možda već do kraja godine biti dostignut pretpandemijski nivo“, rekao je za Biznis.rs urednik vazduhoplovnog portala Aviatica Dragan Nikolić, koji je prisustvovao pomenutom skupu.

Prema njegovim rečima, IATA se tokom pandemije suprotstavljala strogim merama koje su uvodile vlade širom sveta, a na godišnjoj skupštini su izvedeni zaključci koji govore u prilog tvrdnji da države nisu na adekvatan način reagovale na pandemiju. Naime, članovi Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja tvrde da zatvaranje granica nije bila efikasna mera u suzbijanju pandemije, da vlade treba da balansiraju predložene mere sa njihovim ekonomskim i društvenim uticajem, kao i da se poverenje putnika gubi donošenjem nelogičnih mera i nedostatkom jasne komunikacije u vezi sa njima.

Ipak, prema rečima generalnog direktora IATA-e Vilija Volša (Willy Walsh), avijacija je tokom kriznog perioda pokazala da je izdržljiva. Tome, između ostalog, doprinosi i interesovanje putnika za letove, te se do kraja godine očekuje promet isti onom pretpandemijskom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...