Konferencija UN za kontrolu nuklearnog naoružanja

Bajden spreman za novi sporazum sa Rusijom

SvetVesti

2.8.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bajden spreman za novi sporazum sa Rusijom Bajden spreman za novi sporazum sa Rusijom
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je spreman da nastavi sa novim sporazumom o nuklearnom oružju sa Rusijom i pozvao Moskvu... Bajden spreman za novi sporazum sa Rusijom

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je spreman da nastavi sa novim sporazumom o nuklearnom oružju sa Rusijom i pozvao Moskvu da se ponaša u dobroj veri, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da ne može biti pobednika u bilo kom nuklearnom ratu.

Obojica lidera izdala su pisana saopštenja koja su pročitana na konferenciji UN, gde su se okupile diplomate kako bi razmotrili Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT), prenosi Reuters. Konferencija je trebalo da bude održana 2020. godine, ali je odložena zbog pandemije virusa Covid-19.

Zasedanje je održano u vreme nuklearne opasnosti kakve nije bilo od vrhunca Hladnog rata, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš (António Guterres). „Čovečanstvo je samo jedan nesporazum, jednu pogrešnu procenu daleko od nuklarnog uništenja“, naveo je Gutereš. On je upozorio da se krize „s nuklearnim prizvukom“ množe, pozivajući se na Bliski istok, Severnu Koreju i rat u Ukrajini.

U pismu učesnicima konferencije za razmatranje NPT, Putin je naveo da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i on nikada ne bi trebalo da bude pokrenut“. Predsednik Rusije istakao je da se Moskva zalaže za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice.

Kontrola naoružanja je tradicionalna oblast u kojoj je globalni napredak moguć uprkos širim neslaganjima. Moskva i Vašington produžili su prošle godine novi sporazum START kojim se ograničava broj strateških bojevih glava koje mogu da se rasporede i ograničava isporuku raketa i bombardera na kopnu i podmornicama do 2026. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...