ekonomisti očekuju dalje povećanje američkih kamatnih stopa, ulagači nesigurni

Berzanski indeksi pali drugi dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

30.8.2022 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Berzanski indeksi pali drugi dan zaredom Berzanski indeksi pali drugi dan zaredom
Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su drugi trgovinski dan zaredom, računajući i prošli petak, jer su ulagači i dalje pod utiskom oštre retorike... Berzanski indeksi pali drugi dan zaredom

Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su drugi trgovinski dan zaredom, računajući i prošli petak, jer su ulagači i dalje pod utiskom oštre retorike predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell) o inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones je skliznuo 0,57 odsto na 32.058 bodova, dok je S&P 500 pao 0,67 odsto na 4.030 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 odsto na 12.017 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

U pitanju je najveći dvodnevni pad S&P 500 indeksa u dva i po meseca.

Podsetimo, Pauel je poručio da je neko vreme američkoj ekonomiji potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. On je kazao da to znači sporiji rast privrede, slabije tržište rada i “nešto bola” za građane i kompanije. Istakao je i da nema brzog leka protiv rasta cena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će period povišenih kamata potrajati duže nego što se očekivalo.

Fed je od marta podigao kamate 2,25 procentnih poena, a Pauel nije precizirao za koliko bi na sednici u septembru Fed mogao povećati kamatne stope.

Prema procenama na tržištu novca, postoji više od 70 odsto šansi da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 procentnih bodova. Procenjuje se, takođe, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 odsto.

Dalje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast ekonomije, koja je ionako tehnički u recesiji, s obzirom na to da je blago pala dva tromesečja zaredom na kvartalnom nivou.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,61 odsto na 12.892 boda, a pariski CAC 0,83 odsto na 6.222 boda. U Britaniji se zbog praznika nije radilo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...