investitori i dalje oprezni zbog najavljenog povećanja ključnih kamata

Berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom

BankeBerzaNovacSvetVesti

9.9.2022 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom Berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom
Cene akcija na Wall Streetu u četvrtak su porasle, drugi dan zaredom, a trgovalo se nesigurno, jer je jasno da će američka centralna banka... Berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom

Cene akcija na Wall Streetu u četvrtak su porasle, drugi dan zaredom, a trgovalo se nesigurno, jer je jasno da će američka centralna banka nastaviti agresivno da povećava kamate kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones je ojačao 0,61 odsto na 31.774 boda, dok je S&P 500 porastao 0,66 odsto na 4.006 bodova, a Nasdaq indeks 0,6 odsto na 11.862 boda, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Čelnici Feda nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije. Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) ponovio je da je centralna banka snažno predana tome da suzbije inflaciju i da će nastaviti da zaoštrava monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Čarls Evans (Charles Ewans), predsednik ogranka Feda u Čikagu, podržao je Pauela kazavši da je obuzdavanje inflacije prioritet. Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

Fed je od marta podigao kamate 2,25 procentnih bodova, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sednici 20. i 21. septembra. Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje od 0,75 procentnih bodova. Procenjuje se, takođe, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 odsto, a do marta iduće godine i četiri odsto.

I na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo nesigurno jer je Evropska centralna banka povećala ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 procentnih bodova. A kako se inflacija u evrozoni kreće na rekordnim nivoima iznad devet odsto, signalizirala je i dalje zaoštravanje monetarne politike.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto na 7.262 boda, kao i pariski CAC, koji je dostigao 6.125 bodova. Frankfurtski DAX je oslabio 0,09 odsto na 12.904 boda.

  • GOCA BG

    11.9.2022 #1 Author

    Naravno da su oprezni,situacijase menja iz dana u dan…

    Odgovori

  • Dragana

    11.9.2022 #2 Author

    Porasce i treci dan…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...