strah od recesije u Kini i SAD

Berzanski investitori oprezno trguju širom sveta

BerzaNovacSvetVesti

16.5.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Berzanski investitori oprezno trguju širom sveta Berzanski investitori oprezno trguju širom sveta
Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro indeksi su mahom u padu jer je ulagače zabrinuo niz podataka koji ukazuje na oštro usporavanje rasta druge... Berzanski investitori oprezno trguju širom sveta

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro indeksi su mahom u padu jer je ulagače zabrinuo niz podataka koji ukazuje na oštro usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije – Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija u minusu 0,6 odsto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,56 odsto, na 7.376 bodova, dok je frankfurtski DAXX skliznuo 0,57 odsto, na 13.949 bodova, a pariski CAC 0,82 odsto, na 6.310 bodova.

A na azijskim berzama se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 9,30 sati po centralnoevropskom vremenu, bio gotovo nepromenjen u odnosu na kraj prošle nedelje, kada je izgubio više od 2,5 odsto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, a blago su porasle i cene akcija u Hongkongu I Australiji. Zato su u Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,2 i 0,4 odsto, piše Hrportfolio.

Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u pozitivnom području, zahvaljujući snažnom rastu cena akcija na Wall Street-u krajem prošle nedelje. Ipak, ulagače su kasnije razočarali slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine. Ali zbirni pad cena akcija na kineskim berzama nije prevelik jer se ulagači nadaju novim podsticajnim merama i jer neki gradovi, kao što je Šangaj, najavljuju postupno ukidanje restriktivnih mera protiv korona virusa.

A usporava se i rast najvećeg svetskog gospodarstva. Analitičari Goldman Sachs-a smanjili su procene rasta američke ekonomije u ovoj godini s prethodnih 2,6 na 2,4 odsto.

Na tržištu novca procenjuje se da će do kraja godine kamate američke centralne banke iznositi između 2,5 i tri odsto, dok sada iznose između 0,75 i jedan odsto.

Tako agresivno zaoštravanje monetarnih uslova moglo bi, plaše se ulagači, da odvede najveću svetsku ekonomiju u recesiju.

  • GOCA BG

    16.5.2022 #1 Author

    Sasvim opravdana sumnja sto se tice Amerike…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...