Rudarenje najpopularnije kriptovalute troši struje koliko I Švedska

Bitcoin nastavlja da raste, organizacije pozivaju na promenu njegovog kodiranja

NovacSvetVesti

29.3.2022 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bitcoin nastavlja da raste, organizacije pozivaju na promenu njegovog kodiranja Bitcoin nastavlja da raste, organizacije pozivaju na promenu njegovog kodiranja
Cena najtrgovanije svetske kriptovalute bitcoin nastavlja da raste početkom nove nedelje, čak i dok su veliki investitori i dalje zabrinuti i sa pažnjom prate... Bitcoin nastavlja da raste, organizacije pozivaju na promenu njegovog kodiranja

Cena najtrgovanije svetske kriptovalute bitcoin nastavlja da raste početkom nove nedelje, čak i dok su veliki investitori i dalje zabrinuti i sa pažnjom prate dešavanja oko rata u Ukrajini, kao i poteze Federalnih rezervi.

Prelaskom praga vrednosti od 45.000 dolara tokom vikenda bitcoin je praktično „izbrisao“ sve dosadašnje gubitke u 2022. godini. U ovom trenutku jedan bitcoin vredi 47.609 dolara. 

Od petka je njegova vrednost porasla za oko sedam procenata.

„Tokom poslednjih šest meseci, kriptovalute su pokazale svoju otpornost i relevantnost, čak i kada su jaki negativni makroekonomski trendovi poremetili tradicionalna tržišta. Sada tržište kriptovaluta ima mogućnost da (ponovo) zablista“, rekao je Chris Kline (Kris Klajn), operativni direktor i suosnivač Bitcoin IRA, za CNBC.

S druge strane, moguće je da će nove inicijative u rudarenju napraviti dodatni uzlet kriptovalutama. Naime, rudarenje bitcoina već koristi struju koliko i Švedska, što nije baš pozitivna vest u svetlu deficita energenata, rasta cena struje, a ni kada je u pitanju ekologija. Ali sve bi to moglo da se promeni jednostavnom promenom načina na koji je kodiran bitcoin, piše Guardian.

Kampanja pod nazivom „Promeni kod, a ne klimu“, koju koordiniraju Radna grupa za životnu sredinu, Greenpeace USA i nekoliko međunarodnih grupa koje se bore protiv postrojenja za rudarenje bitcoina u svojim zajednicama, poziva kreatore bitcoin blokčejn tehnologije da promeni način na koji se bitcoini rudare kako bi se uhvatili u koštac sa svojim ogromnim ugljeničnim otiskom.

Softverski kod koji bitcoin koristi – poznat kao „dokaz rada“ (proof of work) – zahteva upotrebu masivnih računarskih nizova za validaciju i sigurnost transakcija. Dokaz o radu je način da se proveri da li je rudar rešio izuzetno složene kriptografske zagonetke potrebne za dodavanje u bitcoin blokčejn.

Nasuprot tome, „rivalska“ kriptovaluta ethereum koristi drugi sistem – „dokaz udela“ (proof of stake) – za koji veruje da će smanjiti njegovu upotrebu energije za 99 odsto.

Pitanje je, doduše, da li bi prelazak bitcoina na „dokaz rada“ posledično dovelo do rasta ili pada njegove vrednosti, jer će inputi biti manji, a kao nuspojava neće biti više ni zadavanja komplikovanih zadataka računarima, pa bi i prodaja zahtevnih računarskih jedinica opala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...