BITKOIN PETA VALUTA NA SVETU Velike oscilacije vrednosti poslednjih dana, sada je na 34.800 dolara

BerzaNovacSvetVesti

13.1.2021 11:56 Autor: Marko Miladinović 0

BITKOIN PETA VALUTA NA SVETU Velike oscilacije vrednosti poslednjih dana, sada je na 34.800 dolara BITKOIN PETA VALUTA NA SVETU Velike oscilacije vrednosti poslednjih dana, sada je na 34.800 dolara
Prema podacima sa CoinMarketCap portala, koji obuhvata sve transakcije kriptovaluta u realnom vremenu, ukupna kapitalizacija globalnog tržišta digitalnim tokenima prešla je granicu od 1.000... BITKOIN PETA VALUTA NA SVETU Velike oscilacije vrednosti poslednjih dana, sada je na 34.800 dolara

Prema podacima sa CoinMarketCap portala, koji obuhvata sve transakcije kriptovaluta u realnom vremenu, ukupna kapitalizacija globalnog tržišta digitalnim tokenima prešla je granicu od 1.000 milijardi dolara. Imajući u vidu poslednja kretanja i poteze koje su povlačili veliki ulagači, pogotovo kada je u pitanju bitkoin, taj rezultat je bio više nego očekivan.

Gledajući unazad poslednje tri godine, rast tržišne kapitalizacije ubrzan je sve većim obimom trgovanja svih kriptovaluta u opticaju, baš zato što su se vremenom u igru uključile moćne investicione banke i fondovi.

Imajući u vidu velika kolebanja vrednosti bitkoina od krize oko upada demonstranata u Belu kuću do danas, tržište se malo „izduvalo“ i sada se nalazi na nivou od oko 950 milijardi dolara, ali pitanje je trenutka kada će povratiti deo izgubljenog, pa čak uzleteti do novih rekorda.

Foto: Pixabay.com

Bitkoin – uz sve preterano entuzijastične vesti o njegovom rastu, ili pak apokaliptične, o naglom padu – i dalje predstavlja novootkrivenu „zlatnu koku“ za institucionalne investitore koji žele da ostvare što brži profit ili efikasno preusmere aktivu iz drugih finansijskih operacija kroz takozvana rizična ulaganja. Ono što su za njih u jednom trenutku bili finansijski derivati zasnovani na zajmovima na američkom tržištu nekretnina pred Svetsku finansijsku krizu 2008. godine, danas predstavljaju izuzetno volatilne kriptovalute, a pre svih bitkoin.

Primera radi, samo u protekla 24 sata obim svetske trgovine kriptovalutama iznosio je 152,8 milijardi dolara, gde su transakcije u bitkoinima imale 68,8 odsto učešća. Rekordan rezultat postignut je trećeg januara, kada je obim trgovanja dosegao 377 milijardi dolara. To su bile nezamislive sume do pre samo godinu dana.

Na osnovu aktuelnih javnih podataka dobijenih iz svetskih centralnih banaka, količina kriptovaluta u opticaju dovoljna je da svrsta digitalne tokene na peto mesto po novcu u cirkulaciji. I ne samo to, nego ako se izdvojeno posmatra samo bitkoin, i on bi uspeo da zauzme tu poziciju, iza američkog dolara, evra, kineskog renminbija (juan) i japanskog jena.   

Sadašnja vrednost bitkoina na najvećoj svetskoj menjačnici CoinDesk iznosi 34.861 dolar, što znači da se donekle povratio posle iznenadnog survavanja na nivo od 32.000 i gubitka preko 20 procenata svoje vrednosti. Pa čak i tako, sa njegovom tržišnom kapitalizacijom procenjenom na 650 milijardi dolara po toj ceni, bitkoin bi dobrano bio ispred indijske nacionalne valute rupi na petom mestu svih svetskih valuta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...