Iz opštine Budva zahtevaju da se izbriše gradnja planirana na crnogorskom ostrvu

Bivši tajlandski premijer pokušava da proda jugoistočni deo Svetog Nikole

NekretnineRegionU fokusuVesti

25.10.2021 20:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši tajlandski premijer pokušava da proda jugoistočni deo Svetog Nikole Bivši tajlandski premijer pokušava da proda jugoistočni deo Svetog Nikole
Kompanija Global TS Montenegro u vlasništvu bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre (Thaksin Shinawatra), pokušava da proda jugoistočni deo ostrva Sveti Nikola, koje je pre... Bivši tajlandski premijer pokušava da proda jugoistočni deo Svetog Nikole

Kompanija Global TS Montenegro u vlasništvu bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre (Thaksin Shinawatra), pokušava da proda jugoistočni deo ostrva Sveti Nikola, koje je pre četiri godine kupila od srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, piše Tanjug, pozivajući se na podgorički list Vijesti.

Više izvora je ovom listu nezvanično potvrdilo da Šinavatra, čije bogatstvo se prema Forbsovoj listi procenjuje na 1,6 milijardi dolara, želi da proda zemljišni kompleks od tri i po hektara sa manjim kamenim objektima.

Dok Šinavatra navodno pokušava da proda atraktivnu lokaciju, iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva uputili su urgentni dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa zahtevom da ostrvo Sveti Nikola dobije status zaštićenog prirodnog dobra. Zahtevaju i da se, kroz izmenu Plana posebne namene za priobalno područje, izbriše planirana gradnja na najvećem crnogorskom ostrvu.

U molbi upućenoj ministarstvu navodi se da se Sveti Nikola prostire na 47 hektara, od čega 90 odsto površine čine šume četvrte kategorije, dok ostrvo okružuju plaže u dužini od više od 840 metara. Ostrvo obiluje bogatom florom i faunom i predstavlja stanište brojnih vrsta ptica i sitne divljači.

Kako se navodi u dopisu u koji su Vijesti imale uvid, Crna Gora raspolaže sa više od 100 hiljada kvadrata nekretnina na ostrvu, dok se ostala površina nalazi u vlasništvu meštana, a deo u vlasništvu fizičkih lica koja su na sumnjiv način došla u posed nepokretnosti s namerom da je komercijalizuju i ugroze prirodni ambijent Školja, kako meštani nazivaju ostrvo.

Dodaje se da je Planom posebne namene za priobalno područje na ostrvu predviđena gradnja hotela sa 750 ležaja i marine za 50 plovila, što bi ugrozilo floru i faunu i prepoznatljivi ambijent i izgled ostrva, ali i kretanje morskih struja i strujanje vazduha. To bi, upozorava se, “oštetilo snabdevanje peskom čitave Slovenske plaže i dovelo u pitanje nestanak jedne od najlepših plaža u Crnoj Gori“.

Šinavatrina kompanija je zaključila u aprilu 2017. kupoprodajni ugovor u iznosu od 24 miliona evra sa podgoričkom kompanijom San investments, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik 37.000 kvadrata zemlje na Svetom Nikoli, uz napomenu da su na ostrvu već bez dozvole bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Divlje objekte na ostrvu je gradio prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji član političke partije JUL Nenad Ðorđević, koji je 2007. prodao atraktivnu nekretninu Subotiću zbog, kako je tada rekao, opstrukcije državnih organa koji mu nisu dozvolili da na ostrvu realizuje ambiciozne planove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...