U očekivanju junskih podataka o inflaciji u SAD

Blagi rast akcija i pad vrednosti dolara

BerzaSvetVesti

11.7.2023 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Blagi rast akcija i pad vrednosti dolara Blagi rast akcija i pad vrednosti dolara
Globalne akcije blago su porasle, a dolar je oslabio u utorak uoči objave podataka o inflaciji u SAD, koji bi mogli da podrže brži... Blagi rast akcija i pad vrednosti dolara

Globalne akcije blago su porasle, a dolar je oslabio u utorak uoči objave podataka o inflaciji u SAD, koji bi mogli da podrže brži završetak povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi, dok je mogućnost za podršku Kine ekonomskom rastu podstakla povećanje cena nafte.

Trgovci očekuju američke podatke o inflaciji za jun da bi procenili da li pritisci na cene nastavljaju da se ublažavaju, što bi mogao da bude nagoveštaj za okončanje kampanje povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, prenosi Reuters.

MSCI All-World indeks ojačao je za 0,3 odsto, što je podstaklo rast vrednosti evropskih akcija. Vrednost panevropskog indeksa Stoxx 600 porasla je za 0,35 odsto u ranoj trgovini i u kineskim akcijama u Aziji, nakon proširenja podrške na sektor nekretnina. Fjučersi na američki berzanski indeks porasli su od 0,1 do 0,2 odsto.

Investitori su u ponedeljak uvažili komentare nekoliko zvaničnika Feda koji su rekli da nivo inflacije opravdava dodatno povećanje kamatnih stopa, ali se centralna banka SAD bliži završetku ciklusa zaoštravanja monetarne politike. Ekonomisti očekuju da će indeks potrošačkih cena u junu pokazati rast za 3,1 odsto, nakon četiri odsto u maju.

Indeks dolara, koji meri učinak američke valute u odnosu na drugih šest valuta, zabeležio je pad od 0,2 odsto i blizu je nanižeg nivoa u poslednja dva meseca. Prinos na desetogodišnje američke obveznice pao je za četiri bazna poena na 3,964 odsto. Podaci o američkoj inflaciji u junu biće objavljeni u sredu.

Tagovi
VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...