Osim bioskopskih projekcija u planu društveno-poslovni centar

Boskarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 miliona evra

BiznisKulturaNovacPreduzetnikRegionVesti

6.9.2022 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Boskarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 miliona evra Boskarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 miliona evra
Bivši vlasnik Pipistrela Ivo Boskarol (Boscarol) je na drugoj licitaciji kupio zgradu Koloseja u ljubljanskom BTC-u za 6,4 miliona evra. Osiguranje su platila tri... Boskarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 miliona evra

Bivši vlasnik Pipistrela Ivo Boskarol (Boscarol) je na drugoj licitaciji kupio zgradu Koloseja u ljubljanskom BTC-u za 6,4 miliona evra.

Osiguranje su platila tri poverioca. Osim bioskopske delatnosti, Boskarol ima nameru da u objektu osnuje i neku vrstu društveno-poslovnog centra, prenosi Seebiz.

Kako prenosi slovenački Finance, Boskarol je dobio ukupno 10.000 kvadratnih metara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, na kojem se nalazi bioskopski centar izgrađen 2001. godine sa 12 dvorana, poslovnim prostorima za ugostiteljstvo i kancelarijama. Ukupno, objekat ima 14.513 kvadratnih metara neto površine.

Procenitelj je tržišnu vrednost zgrade procenio na 7,6 miliona evra, za koliko je Kolosej prodat na prvoj neuspešnoj licitaciji sredinom aprila ove godine. Ovaj put jemstvo su platila tri poverioca: uz kompaniju Boskarol, kompanija Ledava ulaganja, koja je glavni poverilac Koloseja, kao i BTC, koja je imala pravo preče kupovine.

Boskarol je prisutnima na aukciji poručio da će dati sve od sebe da napiše novu pozitivnu priču. Uz projekcije filmova, želja mu je da uspostavi i svojevrsni društveno-poslovni centar u kojem bi se organizovali ražličiti događaji.

Glavni izvršni direktor BTC-a Damjan Kralj rekao je daje zadovoljan novim vlasnikom.
“Ovakvog partnera mogu samo pozdraviti. Radujemo se zajedničkom stvaranju“, dodao je.

Boskarol je osnivač proizvođača lakih električnih aviona Pipistrel. Početkom ove godine prodao ga je američkom konglomeratu Textron za približno 218 miliona evra. Boskarol je ostao vlasnik 10 odsto Pipistrela, ali očekuje da će nakon dve godine Textron kupiti i taj deo.

Kolosej se prodaje iz stečaja kompanije Kolosej Kinematografija čiji je vlasnik bio Sergej Racman. Komplikacije sa zgradom dugi niz godina zaokupljaju poverioce, policiju i stečajnog upravnika. Najveći poverilac Koloseja pre više od deset godina bila je državna NLB, koja je kasnije svoja potraživanja prodala Ledava ulaganjima; na zgradu trenutno ima upisane hipoteke od oko 16,5 miliona evra.

Pre nego što Boskarol preuzme nekretninu, proći će još nekoliko procedura. Sud će morati dati suglasnost na sklapanje kupoprodajnog ugovora, gde se ne očekuju komplikacije. Potom će, nakon uplate kupoprodajne cene, sud doneti rešenje o predaji nekretnine kupcu, prenosi Finance. Na obe odluke postoji mogućnost žalbe, što može odložiti proces prenosa nekretnine na novog kupca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...