Revidirana ekonomska procena Evropske komisije

Brisel više ne očekuje recesiju u EU

EUVesti

13.2.2023 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel više ne očekuje recesiju u EU Brisel više ne očekuje recesiju u EU
Evropska unija trebalo bi da izbegne prognoziranu recesiju, jer pad cena gasa, državna podrška i čvrsta potrošnja domaćinstava povećavaju izglede za evropsku ekonomiju, navela... Brisel više ne očekuje recesiju u EU

Evropska unija trebalo bi da izbegne prognoziranu recesiju, jer pad cena gasa, državna podrška i čvrsta potrošnja domaćinstava povećavaju izglede za evropsku ekonomiju, navela je Evropska komisija.

Brisel je podigao izglede za rast EU ove godine na 0,8 odsto, što je više od ranije očekivanih 0,3 odsto, ističući da će evropska ekonomija izbeći tehničku recesiju, prenosi Financial Times. Evrozona bi trebalo da ostvari rast za 0,9 odsto, umesto ranije procenjenih 0,3 odsto, saopštila je EK.

Brisel je naveo da je inflacija dostigla vrhunac, predviđajući da će rast potrošačkih cena ove godine iznositi 6,4 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 9,2 procenta. Inflacija u evrozoni trebalo bi da se smanji na 5,6 odsto sa prošlogodišnjih 8,4 procenta. Prema proceni EK, inflacija će se smanjiti na 2,5 odsto u 2024. godini.

Prekidi u isporukama gasa u kombinaciji sa padom industrijske proizvodnje i slabim poslovnim raspoloženjem podstakli su strahove prošle jeseni da EU ide u recesiju. Međutim, blaga zima pomogla je da se smanji pritisak na domaćinstva i preduzeća, jer je evropska referentna cena gasa pala ispod predratnin nivoa.

Izgledi su se takođe poboljšali u inostranstvu, uključujući Kinu, gde je napuštanje politike nulte tolerancije na Covid-19 podstaklo ponovnu pozitivnu procenu izgleda za rast, zajedno sa smanjenjem problema u lancu snabdevanja saopštila je EK.

„U 2023. godinu ušli smo na čvršćim osnovama nego što se očekivalo. Rizici od recesije i nestašice gasa su izbledeli, a nezaposlenost je i dalje na rekordno niskom nivou“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...