Britanski ministar finansija najavio povećanje poreza i smanjenje potrošnje

Britanija mora da uštedi 35 milijardi funti u budžetu

SvetVesti

14.11.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanija mora da uštedi 35 milijardi funti u budžetu Britanija mora da uštedi 35 milijardi funti u budžetu
Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je za BBC uoči obelodanjivanja predloga budžeta za 2023. godinu da će porezi u toj zemlji... Britanija mora da uštedi 35 milijardi funti u budžetu

Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je za BBC uoči obelodanjivanja predloga budžeta za 2023. godinu da će porezi u toj zemlji morati da porastu za sve, da će potrošnja države morati da se umanji za oko 35 milijardi funti, kao i da očekuje da će povećanje poreza obezbediti 20 milijardi funti za državnu kasu.

Hantova najava, kako ističe BBC, stiže u trenutku kada se Velika Britanija suočava sa velikim ekonomskim izazovima, rastućim troškovima života i upozorenjem Banke Engleske da se zemlja suočava sa najdužom recesijom ikada.

Nezavisne analize ukazuju da jaz u britanskim javnim finansijama iznosi upravo oko 55 milijardi funti, koliko bi trebalo da obezbede najavljene Hantove mere.

On je u intervjuu za BBC ocenio da će njegovi planovi „razočarati ljude“, ali i obećao da će zaštititi najugroženije.

Kada je preuzeo dužnost ministra finansija, Hant je prvo morao da ublaži posledice „mini budžeta“ bivše premijerke Liz Tras, koji je uzburkao tržišta i doveo do vrtoglavog rasta cene zaduživanja države.

Guardian je objavio analizu nezavisne fondacije Resolution, koja ukazuje da je „mini budžet“ Britaniju koštao oko 30 milijardi funti na ime dodatnog zaduživanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...