Kod kuće ostaje 1.500 radnika

Brodosplit zaustavlja proizvodnju

BankeFirme u fokusuNovacRegionStečajU fokusuVesti

1.4.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Brodosplit zaustavlja proizvodnju Brodosplit zaustavlja proizvodnju
Na posao u Brodosplit, prema pouzdanim informacijama koje prenosi Jutarnji list, fizički će doći samo oko 200 radnika. Oko 1500 njih neće doći na... Brodosplit zaustavlja proizvodnju

Na posao u Brodosplit, prema pouzdanim informacijama koje prenosi Jutarnji list, fizički će doći samo oko 200 radnika. Oko 1500 njih neće doći na posao i do daljnjeg će biti zbrinuti kroz program Skraćeno radno vreme/Čekanje na posao.

Takvo će stanje potrajati sve dok se ne reši finansiranje završetka gradnje dva broda Golden Horizona i Janssoniusa. Ako se takvo stanje produži, moguć je i scenario koji niko u Splitu i Hrvatskoj ne priželjkuje.

Mogućnost zaustavljanja proizvodnje u Brodosplitu najavio je predsednik uprave kompanije Tomislav Debeljak u intervjuu koji je dao Jutarnjem listu.

Problem je nastao zbog toga što je VTB Europe banka s kojom je ugovoreno finansiranje gradnje ova dva broda zaustaviila sve dalje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što je i dovelo da se Brodosplit našao u ovoj situaciji.

BRODOSPLIT d.d.

Put Supavla 21, 21000 Split , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
931.975.653,00 (2020)
Broj zaposlenih:
114 (2020)

„Pogođeni smo višom silom zbog rata u Ukrajini. Brodosplit, zbog svoje veličine koja nadmašuje potencijal hrvatskog bankarskog sektora, finansira gradnju dva broda, Golden Horizona i Janssoniusa, sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sedištem u Frankfurtu. Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podleže značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene, odnosno zaustavljene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična jer je VTB zaustavio sve dalje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što blokiralo naš rad“, rekao je Debeljak.

Debeljak je dodao da je Brodosplitu u tim projektima trenutno zarobljeno 60 miliona evra vlastitih sredstava kojim su premostili krizni period do pronalaženja rešenja s državom, odnosno HBOR-om (Hrvatska banka za obnovu i razvoj), i kako ne bi došlo do kašnjenja samih projekata.

„Prema VTB banci izloženi su Brodosplit, DIV Grupa i država. Zbog veličine problema i nedostatka vremena pokrenuli smo inicijativu prema Vladi Hrvatske i prema HBOR-u da taj iznos kredita preuzme HBOR , kao domaća razvojna banka jer zbog involviranosti ruske strane ni jedna komercijalna banka u ovom trenutku to ne može da podrži, a HBOR ima i znanja i snage i potencijal za refinansiranje. Brodosplit bi završio brodove, državi bi bilo vraćeno državno jemstvo i svi bi ostvarili prihod. Još nismo dobili odgovor ni od vlade ni od HBOR-a, ali nadam se da hoćemo“, istakao je Debeljak.

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #1 Author

    Brodosplit izgradio najveći jedrenjak na svetu, a sad je u problemima…

    Odgovori

  • TATJANA

    1.4.2022 #2 Author

    Na koliko toga ne moze da utice ni kvalitet, ni rad, ni godine uspesnog poslovanja. Steta

    Odgovori

  • GAGA

    1.4.2022 #3 Author

    Vazno da je Hrvatska pozurila da Rusiji uvede sankcije, a izgleda da je ovo samo pocetak

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.4.2022 #4 Author

    Nekad je bio a sada je neka druga prica…

    Odgovori

  • LUKA

    2.4.2022 #5 Author

    Jos ako dodje do kasnjenja samih projekata

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.4.2022 #6 Author

    Zaustavlja naravno kad se grade jahte za ruske milijardere.

    Odgovori

  • NATI29

    4.4.2022 #7 Author

    Verovatno imaju svoje razloge

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...