Usvojena odluka o zabrani izvoza goriva od ruske nafte

Bugarska zvanično ukinula taksu za ruski gas

EUVesti

19.12.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bugarska zvanično ukinula taksu za ruski gas Bugarska zvanično ukinula taksu za ruski gas
Bugarski parlament usvojio je odluku o ukidanju takse na tranzit ruskog prirodnog gasa. Taksa je odbačena nakon što je Mađarska zapretila da će uložiti... Bugarska zvanično ukinula taksu za ruski gas

Bugarski parlament usvojio je odluku o ukidanju takse na tranzit ruskog prirodnog gasa. Taksa je odbačena nakon što je Mađarska zapretila da će uložiti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu, objavila je eKapija pozivajući se na bugarski portal Novinite.

Srbija i Mađarska su se zbog taksi obratile Evropskoj komisiji, a ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je nedavno, pošto je stigla vest da se ukida porez da je ovo važno i političko pitanje

„Imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene i drago nam je da je tako i ovoga puta. Mi smo se obraćali Energetskoj zajednici, čiji smo član i ona je taj upit prosledila Evropskoj komisiji pa smo na taj način rešili potencijalni problem te naši građani neće plaćati gas po višim cenama“, navela je tada ministarka.

Bugarski poslanici su takođe usvojili odluku o zabrani izvoza goriva proizvedenog od ruske nafte od 1. januara 2024. i okončanju prerade nafte poreklom iz Rusije u rafineriji nafte Lukoil Neftochim Burgas pod ruskom kontrolom, od 1. marta 2024. godine, prenosi agencija BTA.

Time je okončano izuzeće Bugarske od embarga EU na uvoz nafte iz Rusije koje je Evropska komisija odobrila toj zemlji 2022. godine zbog specifične geografske izloženosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...