Cilj da prvi reaktori budu na elektromreži za deset godina

Evropska komisija osniva industrijsku alijansu za male modularne nuklearne reaktore

SrbijaU fokusu

13.12.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska komisija osniva industrijsku alijansu za male modularne nuklearne reaktore Evropska komisija osniva industrijsku alijansu za male modularne nuklearne reaktore
Kao odgovor na pozive nuklearne industrije, istraživačke zajednice i regulatora nuklearne bezbednosti, Evropska komisija će početkom 2024. osnovati industrijsku alijansu posvećenu malim modularnim reaktorima... Evropska komisija osniva industrijsku alijansu za male modularne nuklearne reaktore

Kao odgovor na pozive nuklearne industrije, istraživačke zajednice i regulatora nuklearne bezbednosti, Evropska komisija će početkom 2024. osnovati industrijsku alijansu posvećenu malim modularnim reaktorima (SMR), najavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

U julu, Komisija je uspostavila Evropsko SMR predpartnerstvo sa opštim ciljem da definiše uslove i ograničenja, uključujući finansijska, za bezbedno projektovanje, izgradnju i rad SMR-ova u Evropi u narednoj deceniji i dalje u skladu sa zakonodavstvom EU, a posebno zakonodavni okvir Euratom, prenela je eKapija.

„Uspešna implementacija SMR-a do naredne decenije biće važna i pravovremena prekretnica na našem putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Uverena sam da EU može da igra vodeću ulogu u postizanju tehnološke zrelosti za SMR. To za mene znači da prvi SMR moraju biti povezani na evropsku elektroenergetsku mrežu najkasnije u roku od jedne decenije. To mora biti naš cilj“ – naglasila je Simson.

Najavu stvaranja industrijskog saveza pozdravio je Iv Desbazej ( Yves Desbazeille) generalni direktor evropske organizacije koja okuplja prestavnike evropskih kompanija i institucija iz nuklearne industrije Nucleareurope.

„Očekuje se da će SMR doneti mnogo koristi za EU ​​u celini u smislu pomoći u dekarbonizaciji sektora tamo gde je teško smanjiti emisije, kao i otvaranje radnih mesta i generisanje ekonomskog rasta u EU. Temelji su postavljeni evropskim SMR predpartnerstvom i drago nam je što Evropska komisija sada daje punu podršku ovoj ključnoj tehnologiji budućnosti „, prenela je eKapija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...