budući kapacitet možda oko 2,8 milijardi kubika, vrednost gradnje 450 miliona evra

U Srbiji će se graditi nova gasna skladišta

InfrastrukturaSrbija

15.12.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Srbiji će se graditi nova gasna skladišta U Srbiji će se graditi nova gasna skladišta
Srbijagas i ruski Gazprom počeli su pregovore u Beogradu o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini. Kako saznaju Večernje novosti, ukoliko ruski partneri nisu zainteresovani... U Srbiji će se graditi nova gasna skladišta

Srbijagas i ruski Gazprom počeli su pregovore u Beogradu o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini.

Kako saznaju Večernje novosti, ukoliko ruski partneri nisu zainteresovani za ove projekte, postoji mogućnost i da Srbijagas uz pomoć države izgradi te kapicitete, prenosi Beta.

Planirano je da se skladište „Banatski Dvor“, koje sada može da skladišti 450 miliona kubnih metara gasa, proširi na susedno polje Čestereg, što bi Srbiji omogućilo da tu čuva 1,5 milijardi kubika gasa.

Predviđena je i izgradnja skladišta „Srpski Itebej“, ali na tom polju još nije završena eksploatacija gasa, pa to pitanje treba razrešiti sa partnerima iz Rusije. Skladište „Tilva“, čija je izgradnja takođe u planu, ne bi trebalo da bude sporno jer je potpuno ispražnjeno.

Gazprom je većinski vlasnik skladišta „Banatski Dvor“, a polaže pravo i na korišćenje lokacija „Itebej“ i „Tilva“, prema sporazumu Srbije i Rusije iz 2008. godine koji je uključivao i prodaju NIS-a toj ruskoj kompaniji.

Novosti navode da bi sa novim proširenim i izgrađenim kapacitetima Srbija imala mogućnost da čuva 2,8 milijardi kubika gasa, a gradnja bi koštala 450 miliona evra.

  • STEPA

    15.12.2023 #1 Author

    To će nam dosta značiti

    Odgovori

  • MAJA

    17.12.2023 #2 Author

    Treba nas obezbediti

    Odgovori

  • Brana

    17.12.2023 #3 Author

    Super

    Odgovori

  • LENA

    21.4.2024 #4 Author

    Ova investicija u nova gasna skladišta može značajno unaprijediti energetsku sigurnost Srbije i omogućiti veću fleksibilnost u upravljanju snabdijevanjem gasom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...