naša država se obratila evropskoj komisiji

Bugarska ukida taksu na tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj

Srbija

12.12.2023 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bugarska ukida taksu na tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj Bugarska ukida taksu na tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj
Vlada Bugarske ukinuće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, potvrđeno je danas RTS-u u Ministarstvu rudarstva... Bugarska ukida taksu na tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj

Vlada Bugarske ukinuće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, potvrđeno je danas RTS-u u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Takse su na snazi od sredine oktobra, a Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile taj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je uvođenje takvih taksi protivno evropskim pravilima i da je joj je drago da su ukinute, prenela je Beta.

Država se, kako je rekla, obratila Energetskoj zajednici, čiji je Srbija član, i ona je taj upit dostavila Evropskoj komisiji. „Na taj način rešili smo potencijalni problem i naši građani neće plaćati gas po višim cenama“, navela je ministarka.

Kako je dodala, postoje primeri iz prošlosti da su takve odluke ukidale.

Podsetila je da je i Mađarska pokrenula upit ka EU, jer kao članica EU smatrala da je uvođenje tih taksi bilo protivno evropskim pravilima.

 • SHALIMAR

  12.12.2023 #1 Author

  Dosta su zaradili,sada ukidaju..

  Odgovori

 • ELLA

  13.12.2023 #2 Author

  Odlicna vest ako jos Bude povoljnije za krajnje korisnike bice svrhe

  Odgovori

 • SENSEI

  13.12.2023 #3 Author

  Komšijske države treba da sarađuju, zbog sebe najpre

  Odgovori

 • Brana

  17.12.2023 #4 Author

  Lepo od njih

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.