realni ekonomski rast u ovoj godini oko šest odsto

CEES: Inflacija i dalje podriva kupovnu moć i investicije

RegionVesti

24.10.2023 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEES: Inflacija i dalje podriva kupovnu moć i investicije CEES: Inflacija i dalje podriva kupovnu moć i investicije
Rast realnih zarada značajno je usporila i dalje veoma visoka stopa inflacije, što ima posledice na životni standard, investicije i ukupnu ekonomsku aktivnost Crne... CEES: Inflacija i dalje podriva kupovnu moć i investicije

Rast realnih zarada značajno je usporila i dalje veoma visoka stopa inflacije, što ima posledice na životni standard, investicije i ukupnu ekonomsku aktivnost Crne Gore, ocenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

„Realna zarada je povećana svega 0,7 odsto u prvih osam meseci ove godine. Zato je neophodno da nadležne institucije nastave sa analizom kretanja cena i maksimalno iskoriste sve raspoložive instrumente za stabilizaciju cena“, smatraju u CEES-u, prenosi Mina.

Procena CEES-a je da bi realni ekonomski rast u ovoj godini u Crnoj Gori mogao biti oko šest odsto. Za narednu godinu se očekuje umerenija dinamika svih potrošnih faktora, pa bi realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogla da bude na nivou od 2,4 odsto.

„Iako je u prvih osam meseci ove godine ostvaren budžetski suficit, zahvaljujući dobroj naplati prihoda, zabrinjava činjenica da je on dobrim delom ostvaren i na uštrb lošeg izvršenja kapitalnog budžeta. I dok je kapitalni budžet realizovan na nivou od 53,6 odsto plana ili 37 odsto niže nego u prethodnoj godini, tekuća neproduktivna potrošnja je povećana za 106 miliona evra ili 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, precizirali su iz CEES-a.

Kako su objasnili, loša realizacija kapitalnog budžeta, u kombinaciji sa inflacijom, uticala je na smanjenje ukupne investicione aktivnosti u zemlji u proteklom periodu ove godine.

Evri u novčaniku
Foto: Pixabay.com

„Smanjen je i neto priliv stranih direktnih investicija. Zato su izmene u fiskalnoj politici, naročito u strukturi rashoda, više nego potrebne, jer su i one faktor uticaja na inflaciju“, upozorili su iz CEES-a.

Stoga, kako smatraju u CEES-u, buduća vlada treba da preispita prioritete i usmeri sredstva prema kapitalnom budžetu kako bi se podstakao novi investicioni ciklus.

Pored navedenog, neohodno je raditi na jačanju upravljanja javnim investicijama za podršku zelenom i plavom rastu, daljem suzbijanju sive ekonomije i unapređenju poslovnog ambijenta, kao i reformi preduzeća u državnom vlasništvu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...