Nova odluka Vlade Srbije

Cela plata tokom „kovid bolovanja“ samo vakcinisanima

SrbijaVesti

7.5.2021 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cela plata tokom „kovid bolovanja“ samo vakcinisanima Cela plata tokom „kovid bolovanja“ samo vakcinisanima
Zaposleni kod kojih se potvrdi zaraza korona virusom imaće pravo na isplatu cele zarade tokom bolovanja samo ukoliko su vakcinisani, kao i radnici koji... Cela plata tokom „kovid bolovanja“ samo vakcinisanima

Zaposleni kod kojih se potvrdi zaraza korona virusom imaće pravo na isplatu cele zarade tokom bolovanja samo ukoliko su vakcinisani, kao i radnici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu, odlučila je Vlada kroz usvajanje dopune Zaključka od 2. aprila 2020. godine.

Ostali koji se razbole od virusa Covid-19, za vreme bolovanja bi dobijali naknadu od 65 odsto, navodi se u saopštenju.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izrazila je očekivanje da će većina poslodavaca postupiti po preporuci o isplati naknade 100 odsto zarade samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zaraze koronavirusom, a koji su vakcinisani, i poručila da to nije diskriminatorna odluka.

Zakon o radu garantuje da se u slučaju bolesti ili povrede može ostvariti zarada u visini 65 odsto od cele plate, kao i celu zaradu u izuzetnim slučajevima kada je uzrok bolovanja profesionalna bolest ili povreda na radu.

Pandemija korona virusa, međutim, zahtevala je da se ovo polje dodatno uredi, pa je Vlada u aprilu 2020. donela i preporuku poslodavcima u vezi naknade zaposlenima zaraženim na poslu.

Dok je ova odluka obavezujuća za javnu službu, u privatnom sektoru poslodavci su mogli sami da odluče kako će postupiti.

U tekstu preporuke se poslodavcima predlaže da izmene svoje ugovore o radu i ostale akte, tako da onima koji odsustvuju zbog bolesti ili mera izolacije povezanih sa bolešću Covid-19 obezbede naknadu zarade od 100 odsto.

Na osnovu zaključaka sa poslednje sednice Vlade održane 6. maja, ova preporuka važiće prema novim uslovima, samo za one koji su preduzeli mere prevencije i zaštite od širenja infekcije ili su u tome sprečeni iz opravdanih razloga.

Uz vakcinu 3.000 dinara

Vladinom Uredbom o podsticajnim merama za imunizaciju, koja je usvojena na jučerašnjoj sednici, predviđena je isplata u iznosu od 3.000 dinara za sve građane Srbije koji su vakcinisani, ili će primiti bar prvu dozu vakcine do kraja maja.

Prijavljivanje će se odvijati na posebnoj stranici sajta Uprave za trezor od 1. do 15. juna, nakon čega će se odmah krenuti sa isplatom. Novčanu pomoć će automatski, bez prijave, primiti i svi vakcinisani penzioneri.

  • Tatjana

    7.5.2021 #1 Author

    Koliko je to u redu, pitanje je

    Odgovori

  • Snežana

    7.5.2021 #2 Author

    Nije u redu jer smo pre svega demokratska drzava i prema tome svako ima pravo izbora.

    Odgovori

  • Dragana G

    7.5.2021 #3 Author

    Ne samo naša, već sve vlade sveta razne opcije razmatraju kad su u pitanju nevakcinisani. Videćemo šta će biti u narednom periodu ali sva je prilika da se neće uvoditi obaveza vakcinacije. Umesto toga, uvešće određene penale za nevakcinisane širom sveta.

    Odgovori

  • LEKi

    1.10.2022 #4 Author

    Nije korektno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...