Usled porasta prinosa i pada potražnje

Cena kukuruza na berzi u Čikagu na trogodišnjem minimumu

SvetVesti

1.12.2023 13:16 Autor: Vladimir Jokanović 6

Cena kukuruza na berzi u Čikagu na trogodišnjem minimumu Cena kukuruza na berzi u Čikagu na trogodišnjem minimumu
Cena kukuruza pala je na najniži nivo u poslednje tri godine, jer rastu zalihe u SAD i Brazilu, a potražnja stagnira. To doprinosi smanjenju... Cena kukuruza na berzi u Čikagu na trogodišnjem minimumu

Cena kukuruza pala je na najniži nivo u poslednje tri godine, jer rastu zalihe u SAD i Brazilu, a potražnja stagnira. To doprinosi smanjenju inflacije, ali stvara značajan pritisak na poljoprivrednike koji su očekivali da će visoke cene potrajati.

Cena kukuruza, koji se pretežno koristi za proizvodnju stočne hrane i etanola, pala je ove nedelje na berzi u Čikagu ispod 4,50 dolara po bušelu (25,4 kilograma) što je najniži nivo od decembra 2020. godine. Kukuruzom se u maju prošle godine trgovalo po ceni višoj od osam dolara po bušelu, prenosi Financial Times.

Pad cena, koji je usledio nakon što su američki farmeri zasejali kukuruzom veće površine kao odgovor na prošlogodišnje visoke cene, usledio je zbog pada potražnje. Pad cena u SAD dodatno je podstaknut rastom kineskog uvoza iz Brazila.

Rat u Ukrajini, koja je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica pokrenuo je prošle godine rast cena kukuruza i drugih žitarica. Tome je doprinela i suša u delovima Južne Amerike. Kao odgovor na rastuće cene, potražnja za kukuruzom je pala prošle godine prvi put u deceniji, za tri odsto.

Istovremeno, poljoprivrednici su pokušali da unovče visoku tržišnu cenu tako što su sadili više kukuruza. Prema novembarskom izveštaju američke vlade o poljoprivrednoj proizvodnju pokazalo se da je na Srednjem zapadu SAD zasađeno dodatnih šest miliona hektara kukuruza, kao i da su prinosi bili veći od očekivanih.

  • LJUBOMIR

    1.12.2023 #1 Author

    Ništa strašno za Čikago, samo će se kupovati ford umesto mečke, ništa strašno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.12.2023 #2 Author

    Vim potraznje nema,cena ide dole…

    Odgovori

  • Grocka

    2.12.2023 #3 Author

    Prezivece, nista strasno

    Odgovori

  • ELLA

    3.12.2023 #4 Author

    Nasi poljoprivredni proizvodjaci su dovedeni do propasti. Sa mnogim kulturama NE samo kukuruzom upravo jer uvozimo Taj jeftinije kukuruz sumnjivog kvaliteta

    Odgovori

  • ZELJKA

    3.12.2023 #5 Author

    Tragično.

    Odgovori

  • MAXMAD

    3.12.2023 #6 Author

    U RS poljoprivrednici na istoriskom minimumu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...