cena za nedelju dana skočila 8,66 odsto

Porasla tražnja za kukuruzom na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

27.10.2023 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Porasla tražnja za kukuruzom na Produktnoj berzi Porasla tražnja za kukuruzom na Produktnoj berzi
Tokom proteklih pet radnih dana na domaćem robno-berzanskom tržištu prisutna je bila veća tražnja u odnosu na ponudu. Zabeležen je rast cena svih primarnih... Porasla tražnja za kukuruzom na Produktnoj berzi

Tokom proteklih pet radnih dana na domaćem robno-berzanskom tržištu prisutna je bila veća tražnja u odnosu na ponudu. Zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Preko Produktne berze u Novom Sadu ukupno je prometovano 3.397 tona robe (+9,91 odsto sedmično), čija finansijska vrednost iznosi 64.320.050 dinara (-0,30 odsto).

Kukuruz je količinski opet bio najdominantnija kultura u trgovanju, sa prometovanih 2.498 tona robe, odnosno 74 odsto ukupnog nedeljnog prometa. Strukturu kupaca činili su pretežno trgovci i izvoznici, dok je udeo domaćih prerađivača bio manji.

Berzanski ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom opsegu od 15,00 do 16,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 15,78 din/kg bez PDV-a, a u odnosu na sedam dana ranije, bila je viša za 8,66 odsto.

Kukuruz sa većim procentom vlage (16 odsto) prometovan je po ceni od 15,00 din/kg bez PDV-a, a po istoj ceni zaključen je i ugovor za kukuruz roda 2022.

Na tržištu pšenice veća aktivnost bila je prisutna na strani tražnje, piše u izveštaju s Produktne berze. Kupci su pored hlebnog zrna sa proteinom 11,5-12 odsto bili zainteresovani i za pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta, sa minimum 13 odsto proteina, ali i za pšenicu za stočnu ishranu. Međutim, ponuda je tokom nedelje bila slaba ili je u potpunosti izostajala.

Berzanski ugovori zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a i ona je bile viša za 0,43 odsto. Ugovori za stočnu pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 17,90 do 18,50 din/kg bez PDV-a.

Što se tiče soje, berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 47,50 do 50,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 48,75 din/kg bez PDV-a, pokazujući rast od 5,98 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.