Povećanjem ponude kontrolisaće se cena

Cena nafte može ići do 150 dolara u naredne dve godine

EUNovacSvetU fokusuVesti

2.12.2021 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte može ići do 150 dolara u naredne dve godine Cena nafte može ići do 150 dolara u naredne dve godine
Brent nafta bi, prema predviđanju investicione banke JPMorgan Chase, naredne godine mogla da poskupi na 125 dolara po barelu. Takođe, u 2023. godini bi... Cena nafte može ići do 150 dolara u naredne dve godine

Brent nafta bi, prema predviđanju investicione banke JPMorgan Chase, naredne godine mogla da poskupi na 125 dolara po barelu. Takođe, u 2023. godini bi mogla da, kako kažu, dostigne cenu od čak 150 dolara po barelu.

Nisu, međutim, svi ovako slobodni prilikom procenjivanja vrednosti ovog energenta, pa se mnogi analitičari u prognozama za narednu godinu i dalje drže suma koje su daleko ispod 100 dolara po barelu.

Podsećanja radi, poslednjih nekoliko nedelja Sjedinjene Američke Države, Kina i još nekoliko proizvođača nafte najavljuju da će iz svojih rezervi na tržište izbacivati ovaj energent kako bi proširivanjem ponude smanjile njegovu cenu, za koju smatraju da je OPEC veštački održava na visokom nivou, piše Blic Biznis.

Međutim, pitanje je da li je samo OPEC kriv za ovakvu situaciju. Naime, deo stručnjaka smatra da on više nije toliko moćan kao što je bio, i da ne može u toj meri da utiče na vrednost nafte.

Analitičari Morgan Chase tvrde da članice ove organizacije imaju nafte, doduše manje nego što je ranije procenjivano, ali se ona nalazi u zemlji. Međutim, dodaju, one nemaju ni sredstava ni logistiku koja je potrebna za njeno brzo dopremanje na tržište.

Zato se, kažu analitičari, stvara utisak da ove zemlje namerno ne žele da snabdeju potrošače pomenutim energentom i pa je nastao problem sa Amerikom i ostalim zemljama koje su pokrenule inicijativu za spuštanje njegove cene, piše Blic Biznis.

Iz Morgan Chase upozoravaju da će još nekoliko spoljnih faktora uticati na vrednost nafte u narednom periodu, ali da bi ona, ukoliko novi soj korona virusa ne izazove ekonomski kolaps i ukoliko se ne uspostavi saradnja između proizvođača nafte, trebalo znatno da poraste.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...