Posle prošlonedeljnog kolapsa cena

Nafta delimično obnovila vrednost

Vesti

29.11.2021 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nafta delimično obnovila vrednost Nafta delimično obnovila vrednost
Cene nafte delimično su se oporavile u ponedeljak od velikog prošlonedeljnog pada, nakon što su investitori odlučili da sačekaju nove informacije o novoj varijanti... Nafta delimično obnovila vrednost

Cene nafte delimično su se oporavile u ponedeljak od velikog prošlonedeljnog pada, nakon što su investitori odlučili da sačekaju nove informacije o novoj varijanti korona virusa B.1.1.529, poznatoj kao omikron i pouzdanije procene njenog uticaja na globalnu potražnju za energijom.

Vest da su naučnici u Južnoj Africi otkrili novu varijantu Covid-19 gurnula je u petak globalna finansijska tržišta u slobodan pad. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala je B.1.1.529 varijantom „za zabrinutost“, jer ima više mutacija od prethodnih sojeva i lako je prenosiva, navodi Business Insider.

Nafta je poskupela u ponedeljak, oporavljajući se od najvećeg pada cena od aprila prošle godine. Cena severnomorske nafta Brent porasla je do ranog popodneva (CET) više od 4,6 odsto, premašivši cenu od 76 dolara za barel. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dobila je više od pet odsto vrednosti, pa se njome trgovalo po ceni od 71,60 dolara za barel, prema podacima portala OilPrice.

Analitičari naftnog tržišta ocenjuju da nedostatak informacija o omikron varijanti korona virusa čini upitnom opravdanost rasprodaje nafte u petak. Tržište je u ponedeljak pokazalo znakove rasterećenja, jer su investitori shvatili da su reagovali impulsivno.

Izveštaji o najnovijoj varijaciji Covid-19 sugerišu da su simptomi zaraze virusom omikron relativno blagi, ali i dalje ostaje upitno koliko će postojeće vakcine biti efikasne protiv ovog novog soja. Cene nafte dostigle su nedavno najviši nivo u poslednjih sedam godina, dok su se obnavljali obimi potrošnje.

Posle rasprodaja u petak cene sirove nafte pale su 12 odsto niže od najviših cena koje su postignute takođe u novembru. Međutim, ukoliko se ekonomski oporavak bude usporio, zemlje izvoznice nafte očekuju da će se formirati višak nafte.

Predstavnici grupe zemalja u organizaciji OPEC+ trebalo je da se sastanu u četvrtak da bi razgovarali o politici snabdevanja.
Sastanak je međutim odložen, kako bi članovi organizacije imali više vremena da procene uticaj omikron varijante korona virusa na potražnju, prenosi Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...