Snižene cene "crnog zlata" zbog nove varijante korona virusa

Crni petak i na tržištu nafte

InvesticijeNovacSvetVesti

26.11.2021 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Crni petak i na tržištu nafte Crni petak i na tržištu nafte
Cene sirove nafte naglo su pale u petak nakon što su južnoafrički naučnici saopštili da su otkrili novu varijantu korona virusa koja nosi naziv... Crni petak i na tržištu nafte

Cene sirove nafte naglo su pale u petak nakon što su južnoafrički naučnici saopštili da su otkrili novu varijantu korona virusa koja nosi naziv B.1.1.529.

Cene nafte su prethodnih dana bile u nešto blažem padu zbog najave Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da će osloboditi 50 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi.

Januarski fjučersi (ugovori) za referentnu severnomorsku naftu Brent oslabili su u petak do ranog popodneva (CET) za šest procenata, a njena cena je pala na 77,30 dolara za barel. Kad je reč o američkoj sirovoj nafti WTI (West Texas Intermediate), ona je izgubila 6,65 odsto vrednosti, a njena cena je pala na 73,20 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Analitičari ocenjuju da je oslobađanje nafte iz američkih strateških rezervi bio mali faktor pojeftinjenja nafte, ali da nova varijanta virusa i eventualne nove blokade mogu značajno da umanje potražnju, a samim tim i cenu „crnog zlata“. To bi svakako moglo da oteža posao organizaciji OPEC+ koja će se sastati idućeg četvrtka, kako bi razmotrila dalja povećanja dnevne produkcije nafte.

Zemlje najveći proizvođači nafte, okupljene u OPEC+, razgovaraće o politici snabdevanja, a malo je verovatno da će ubrzati tempo povećanja dnevne proizvodnje, prenosi Business Insider. Nova varijanta korona virusa je najnovija pretnja za promet u vazdušnom saobraćaju, posle novih mera ograničenja u Evropi i smanjenih kapaciteta, zbog kojih su već oslabile vrednosti akcija aviokompanija.

Prema analizi Commerzbank, OPEC+ bi mogao da odluči da odustane od planiranog povećanja proizvodnje u januaru i da razmotri proširenje ponude za manji iznos u mesecima nakon toga.

Prema podacima iz OPEC višak na tržištu nafte mogao bi da dostigne 3,7 miliona barela u februaru, zbog čega bi dalje povećanje proizvodnje bilo neracionalno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...