Naftno tržište između uticaja pandemije i rata

Cene „crnog zlata“ ponovo u padu

SvetVesti

28.3.2022 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 3

Cene „crnog zlata“ ponovo u padu Cene „crnog zlata“ ponovo u padu
Cene nafte pale su u ponedeljak ujutru (CET) za više od tri odsto zbog rasta izgleda slabije potražnje za gorivom u Kini, gde je... Cene „crnog zlata“ ponovo u padu

Cene nafte pale su u ponedeljak ujutru (CET) za više od tri odsto zbog rasta izgleda slabije potražnje za gorivom u Kini, gde je njen finansijski centar Šangaj pokrenuo planirano dvostepeno zaključavanje kako bi obuzdao širenje zaraze Covid-19.

Tržište je ušlo u još jednu nedelju neizvesnosti, s jedne strane pogođeno tekućim ratom Ukrajine i Rusije, koja je drugi po veličini svetski izvoznik nafte, i sa druge, ponovnim uvođenjem karantina u Kini, koja je najveći uvoznik sirove nafte u svetu, prenosi Reuters.

Vrednost fjučersa severnomorske nafte Brent pala je na 116,50 dolara za barel, što je pad od 3,38 odsto u odnosu na petak.

Istovremeno se američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) u ponedeljak ujutru trgovalo po ceni 109,84 dolara za barel, a to je 3,58 odsto niže, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Cene Brent nafte porasle su prošle nedelje za 11,5 odsto, a WTI za 8,8 odsto. Sada je zaključavanje u Šangaju izazvalo novu rasprodaju, jer su investitori razočarani. Naime, oni su verovali da će zaključavanje biti izbegnuto, ocenjuju analitičari.

Kinesko finansijsko sedište u Šangaju pokrenulo je planirano dvostepeno zatvaranje grada od 26 miliona ljudi u ponedeljak, zatvarajući mostove i tunele, ograničavajući saobraćaj na auto-putu, kako bi se suzbilo širenje lokalne zaraze korona virusom.

Prethodne nedelje cene nafte su značajno porasle, nakon raketnih napada Huta na saudijska naftna postrojenja.

Trend je sada promenio smer, a nova potencijalna prekretnica je u četvrtak kada zaseda OPEC+ i odlučuje o daljem povećanju proizvodnje nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...