Veći obim trgovanja na produktnoj berzi tokom nedelje na izmaku

Cene kukuruza i pšenice rastu, dok vrednost soje nastavlja da pada

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

4.6.2021 14:30 Autor: Marko Miladinović 0

Cene kukuruza i pšenice rastu, dok vrednost soje nastavlja da pada Cene kukuruza i pšenice rastu, dok vrednost soje nastavlja da pada
Nestabilno tržište obeležilo je proteklu nedelju na jedinoj domaćoj robnoj berzi. Kukuruz je nakon prošlonedeljnog pada zabeležio cenovni oporavak, soja je nastavila sa padom,... Cene kukuruza i pšenice rastu, dok vrednost soje nastavlja da pada

Nestabilno tržište obeležilo je proteklu nedelju na jedinoj domaćoj robnoj berzi. Kukuruz je nakon prošlonedeljnog pada zabeležio cenovni oporavak, soja je nastavila sa padom, dok je pšenica beležila blagi rast.

Ukupan promet za ovu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 4.635 tona robe (+53,22 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana), čija je finansijska vrednost iznosila 133.812.750,00 dinara (+27,24 odsto).

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 31.5. – 4.6.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz je nakon prošlonedeljnog pada nastavio da se oporavlja usled povećane izvozne tražnje. Vremenske prilike, pre svega na američkom tržištu, uticale su na pozitivno kretanje cena, uz jasan uzlazni nedeljni trend. Kukuruz je trgovan u cenovnom rasponu od 25,50 do 26,30 din/kg bez PDV.

Pšenica takođe beleži pozitivne cenovne trendove usled povećane tražnje. Kupci pšenice su, pored izvoznika, bili i domaći predstavnici pogona za mešanje stočne hrane i mlinari. Ugovori za pšenicu su zaključivani u veoma uskom cenovnom opsegu od 23,00 do 23,10 din/kg bez PDV.

Interesantno je napomenuti da su se terminske cene kukuruza i pšenice izjednačile, na nivou od 185 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja, po srednjem kursu NBS, na paritetu CPT Dunavske luke.

U cenovnom pogledu, i soja je ovu nedelju nastavila sa negativnim trendovima. Posledica pada cene ove uljarice su dešavanja na ino-tržištima. Odsustvo potražnje konstantno je guralo cenu naniže, pa je soja trgovana u cenovnom rasponu od 75,10 do 76,00 din/kg bez PDV, uz jasan silazni trend.

Terminska tražnja za uljanu repicu je bila na cenovnom nivou od 500,00 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja. Međutim, ponuda nije srela adekvatnu tražnju pa nije došlo do zaključenja berzanskih ugovora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...