Ove godine količina soje možda neće zadovoljiti globalne potrebe

Cene kukuruza i soje na devetogodišnjem maksimumu na domaćoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

12.3.2021 15:38 Autor: Marko Miladinović 1

Cene kukuruza i soje na devetogodišnjem maksimumu na domaćoj berzi Cene kukuruza i soje na devetogodišnjem maksimumu na domaćoj berzi
Na novosadskoj Produktnoj berzi soja je nastavila da beleži svoje maksimume treću nedelju zaredom, ali sada je i kukuruz zabeležio rast cene i dosegao... Cene kukuruza i soje na devetogodišnjem maksimumu na domaćoj berzi

Na novosadskoj Produktnoj berzi soja je nastavila da beleži svoje maksimume treću nedelju zaredom, ali sada je i kukuruz zabeležio rast cene i dosegao devetogodišnji rekord, dok je tržiše pšenice bilo pasivno.

Ukupan promet je iznosio 1.459 tona robe, što je 32,7 odsto niže od rezultat iz prethodne nedelje, a njegova vrednost je iznosila 62.000.980 dinara, odnosno 13,38 odsto manje.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,80 do 23,20 din/kg bez PDV. Pritom, njegova najviša dostignuta cena od 23,20 je poslednji put registrovana u decembru 2012. godine, podseća se u najnovijem izveštaju s Produktne berze. Soja je trgovana u cenovnom opsegu od 65,50 do 66,50 din/kg bez PDV, što je najviši nivo još od jula 2012. S druge strane, izvoznici nisu bili zainteresovani za kupovinu pšenice po trenutnim cenama.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 8.3. – 13.3.2021./Izvor: Produktna berza

Što se međunarodnog tržišta tiče, američka USDA je u utorak objavila redovni mesečni izveštaj sa kretanjima i prognozama na tržištu osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Pošto su podaci u njemu bili neizmenjeni u odnosu na prethodnu objavu, tržište na najvećoj merkantilnoj berzi na svetu je u prvom momentu palo.

Martovski fjučersi na kukuruz pali su za tri dolara, sa 221,25 na 218,50 dolara po toni, ali su zato fjučersi na pšenicu pali za gotovo sedam dolara po toni, sa 240,30 na 233,77 dolara.

Kukuruzu se ove godine loše piše izgleda, jer su prognoze USDA za Brazil daleko manje nego lane – zasejano je 54 umesto prošlogodišnjih 80 odsto površina, a dosezanje svetskih zaliha od 287,67 miliona tona biće pod znakom pitanja i zbog nedostatka vode na 47 odsto površina u Teksasu i Kanzasu.

U Brazilu je požnjeveno samo 35 odsto soje, u poređenju sa 49 odsto prošle godine. USDA procenjuje krajnje svetske zalihe soje na 83,74 miliona tona, što je veoma mali rast u odnosu na raniju procenu, ali i na ogromnu kinesku tražnju. U isto vreme, ni prolongirane suše u Argentini ne obećavaju dobre rezultate.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...