Rast vrednosti energenta podstaknut obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana

Cene nafte blizu 79 dolara po barelu

SvetVesti

29.3.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte blizu 79 dolara po barelu Cene nafte blizu 79 dolara po barelu
Cene nafte stabilizovale su se na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanje nakon obustave izvoza iz iračkog Kurdistana. Na današnjem trgovanju... Cene nafte blizu 79 dolara po barelu

Cene nafte stabilizovale su se na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanje nakon obustave izvoza iz iračkog Kurdistana. Na današnjem trgovanju rast se nastavio.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu OilPrice, barel Brent nafte košta 78,95 dolara, dok se teksaškom WTI naftom trguje po ceni od 73,66 dolara.

Na tržištima je u utorak prevladala zabrinutost za snabdevanje zbog obustave izvoza iz iračkog Kurdistana, a ulagači su istovremeno zaključili i da su intervencije regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Švajcarskoj otklonile pretnju u bankarskom sektoru i rizik po ekonomski rast i potražnju za naftom, prenosi agencija Mina.

Izvoz oko 450.000 barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je nakon što je arbitražni sud potvrdio da izvoznici moraju prvo pribaviti dozvolu Bagdada.

Obustava izvoza do kraja godine implicirala bi da će ove godine cena biti viša za tri dolara odnosu na trenutno prognozirana 92 dolara, navode iz britanske banke Barclays.

Cene nafte podstiču i znaci oporavka potražnje u Kini. Očekuje se da će kineski uvoz sirove nafte ove godine porasti 6,2 odsto, na 540 miliona tona, pokazala je procena istraživačkog odeljenja firme China National Petroleum.

Potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak saopštio je u utorak da Rusija mora da se usredsredi na povećanje izvoza energenata u „prijateljske“ zemlje, odnosno države koje joj nisu uvele sankcije, primetivši da su isporuke nafte Indiji prošle godine bile veće 22 puta nego u 2021.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedeljak barel korpe nafte njenih članica koštao oko 75 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...