nova zatvaranja u Kini i mogućnost nukelarnog sporazuma s Iranom obaraju vrednost najtraženijeg energenta

Cene nafte ispod 94 dolara po barelu

SvetU fokusuVesti

2.9.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte ispod 94 dolara po barelu Cene nafte ispod 94 dolara po barelu
Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara po barelu, budući da ulagači strahuju za potražnju u uslovima postroženih epidemioloških... Cene nafte ispod 94 dolara po barelu

Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara po barelu, budući da ulagači strahuju za potražnju u uslovima postroženih epidemioloških mera u Kini, visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cena barela je pred zatvaranje trgovanja bila niža 1,95 doalra nego na zatvaranju u sredu i iznosila je 93,69 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,57 dolara po barelu.

U trenutku pisanja ovog izveštaja, cena teksaške WTI nafte iznosi 88,3 dolara po barelu, a severnomorske Brent 94,07 dolara, po podacima sa OilPrice.

Stroge epidemiološke mere u Kini, ali i troškovni pritisci prigušili su aktivnost u azijskoj industriji u avgustu, zasenivši izglede za oporavak ovog regiona od posledica pandemije, prenosi agencija Mina. Tehnološki centar Šenžen na jugu Kine postrožio je mere zbog kontinuiranog širenja zaraze, zabranivši na tri dana velika okupljanja i zabavu u zatvorenom u četvrti Baoan.

Kineska politika nulte tolerancije na Covid-19 koči privredu, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Tržišta brinu i rekordna inflacija i najava agresivnog podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama i evrozoni kako bi se obuzdao rast cena.

Takođe, eventualno oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine značilo bi veće snabdevanje budući da bi iranskoj nafti omogućilo povratak na tržište. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u četvrtak da se nada da bi dogovor mogao biti postignut idućih dana.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvodile su u avgustu 29,6 miliona barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju, najviše od aprila 2020. godine. I američka proizvodnja je u junu dostigla najviši nivo u dve i po godine, na 11,82 miliona barela dnevno.

„Potražnja za naftom na Zapadu, ali i u Kini stagnira dok snabdevanje polako raste, najvećim delom zahvaljujući procvatu proizvodnje iz uljnih škriljaca u SAD“, rekao je Norbert Ruker (Norbert Rucker) iz švajcarske banke Julius Baer.

  • Milovan94

    4.9.2022 #1 Author

    Biće zanimljivo pratiti dalja kretanja cene nafte

    Odgovori

  • MAJALG

    4.9.2022 #2 Author

    Nadam se da ce cena nafte nastaviti da pada i da ce to malo smiriti ovaj haos koji traje jos od nastanka vestackog virusa zvana korona.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...