Zalihe u SAD smanjene zbog povećane produktivnosti rafinerija

Cene nafte na londonskom i američkom tržištu gotovo izjednačene

SvetVesti

20.5.2022 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Cene nafte na londonskom i američkom tržištu gotovo izjednačene Cene nafte na londonskom i američkom tržištu gotovo izjednačene
Cene nafte variraju na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti da bi visoke cene goriva mogle naštetiti ekonomskom rastu, dok su planirano ublažavanje mera zaključavanja u... Cene nafte na londonskom i američkom tržištu gotovo izjednačene

Cene nafte variraju na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti da bi visoke cene goriva mogle naštetiti ekonomskom rastu, dok su planirano ublažavanje mera zaključavanja u Šangaju i procene tešnjeg snabdevanja ograničile gubitke.

Barel Brent nafte u četvrtak koštao na 108,36 dolara. Cena teksaške WTI nafte na početku trgovanja je bila 105,13 dolara, da bi se u toku dana, dostigavši 108,17 dolara, gotovo izjednačila sa Brentom.

Cene “crnog zlata” na londonskom i američkom tržištu i danas se prate, pa tako WTI košta 111,65 dolara, a Brent 111,32 dolara po barelu.

Pad vrednosti na evropskim i azijskim berzama uslededio je nakon najgoreg dana na Wall Streetu još od sredine 2020. godine zbog oštrih upozorenja nekih od najvećih svetskih trgovaca koji naglašavaju koliko posledice koje na njih ostavlja jaka inflacija, piše crnogorska agencija Mina.

Međutim, mogućnost da Evropska unija zabrani uvoz ruske nafte nastavlja da gura naviše cene ovog energenta.

Evropska komisija je ove nedelje predstavila plan vredan 210 milijardi evra kako bi prekinula oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. i ubrzala prelaz na zelenu energiju.

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama pale su prošle nedelje, a to neočekivano smanjenje se pripisuje povećanju produktivnosti rafinerija, kao odgovoru na male zalihe naftnih proizvoda, i gotovo rekordnom izvozu koji je američke cene dizela i benzina doveo do rekordnih nivoa.

Korišćenje njihovih kapaciteta na istočnoj obali i na obali Meksičkog zaliva bila je iznad 95 odsto, pa su rafinerije radile blizu najviših stopa.

U Kini investitori pažljivo prate planove za ublažavanje mera protiv korona virusa od 1. juna u Šangaju, što bi moglo dovesti do oporavka potražnje za naftom najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u sredu vredela 114,94 dolara, što je za 2,24 dolara niže u odnosu na prethodni radni dan.

  • kaćica

    20.5.2022 #1 Author

    Nista nije sigurno jer ce opet biti poskupljenja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.5.2022 #4 Author

    Cene goriva su nastetili ekonomiji dosta,a kako bude nastavljeno da poskupljuje bice sve vecih problema…

    Odgovori

    • GINKO

      22.5.2022 #5 Author

      Od goriva, grejanja, mesecnih režija, životnih namirnica, i šta se sve moze desiti i sve promeniti?! U potpunosti se slažem sa svima.

      Odgovori

  • TINA

    22.5.2022 #6 Author

    Jeste, sve se menja

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #7 Author

    Situacija što se tiče nafte je dosta komplikovana i nepredvidiva.

    Odgovori

    • GINKO

      22.5.2022 #8 Author

      Situacija opšteg stanja i situacije u zemlji je veoma loša, sankcije sve ce vece biti, inflacija, poskupljenja namirnica za život, a goriva i grejnih derivata ne smem ni da zamislim sta sve može da se desiti za jedan minut?! 🤔

      Odgovori

  • IVAN

    22.5.2022 #9 Author

    Haos u najavi

    Odgovori

  • VILENJAK

    22.5.2022 #10 Author

    U Americi je galon goriva (skoro 4 litre) do skoro bio 2 dolara…sada je 5. A kako je kod nas??

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.5.2022 #11 Author

    Tesko stanje, teska situacija, i nema kraja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...