američke zalihe pale za 4,6 miliona barela

Cene nafte porasle, Brent napreduje ka nivou od 76 dolara

AnalizaBerzaBiznisNovacU fokusuVesti

23.12.2021 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte porasle, Brent napreduje ka nivou od 76 dolara Cene nafte porasle, Brent napreduje ka nivou od 76 dolara
Cene naftnih fjučersa nastavile su rast u četvrtak i na putu su da okončaju trgovačku nedelju, koja je skraćena na zapadnim tržištima zbog proslave... Cene nafte porasle, Brent napreduje ka nivou od 76 dolara

Cene naftnih fjučersa nastavile su rast u četvrtak i na putu su da okončaju trgovačku nedelju, koja je skraćena na zapadnim tržištima zbog proslave Božića po gregorijanskom kalendaru, sa znatnim dobicima.

Analitičari kažu da su ohrabrujući podaci o efikasnosti buster vakcine protiv omikron soja korona virusa doprineli povećanju cena nafte, kao i istraživanja koja pokazuju da je ta mutacija covida relativno manje opasna od delte, mada je zaraznija.

Severnoamerička nafta WTI za februarske isporuke porasla je za 46 centi ili 0,6 odsto, na 73,22 dolara po barelu na njujorškoj robnoj berzi, nakon što je u sredu na zatvaranju dostigla najviši nivo od 24. novembra, prenosi Tanjug pozivajući se na portal marketwatch.com.

Cena severonomorske sirove nafte Brent, koja je referentna vrednost za globalna tržišta, ojačala je za 39 centi ili 0,5 procenata, na 75,67 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Uzlaznom trendu cena doprineo je i izveštaj Američke uprave za energetske informacije (EIA) koji je pokazao da su zalihe „crnog zlata“ u Sjedinjenim Američkim Državama pale prošle nedelje više nego što se očekivalo.

Prema podacima EIA, američke zalihe nafte su pale za 4,6 miliona barela na 428,3 miliona barela, i za sedam odsto su ispod petogodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...