Isporuke iračke nafte mogle bi porasti oko 200.000 barela dnevno

Cene nafte se održavaju na nivou blizu 79 dolara

SvetVesti

31.3.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte se održavaju na nivou blizu 79 dolara Cene nafte se održavaju na nivou blizu 79 dolara
Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 79 dolara, podržane snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i obustavom... Cene nafte se održavaju na nivou blizu 79 dolara

Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 79 dolara, podržane snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana.

Na jutarnjem trgovanju cene beleži se blagi pad, pa se tako Brent naftom trenutno trguje po ceni od 78,59 dolara, dok barel teksaške WTI nafte košta 73,88 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Analitičari su očekivali da će podaci pokazati blagi rast zaliha, prenosi agencija Mina.

Rast cena u toku ove nedelje podstakla je i obustava izvoza iz iračkog Kurdistana. Proizvođači su zatvorili ili smanjili proizvodnju na nekoliko naftnih polja zbog zatvaranja naftovoda do turske luke Čejhan, a saopštenja kompanija signaliziraju da će na tržište stizati još manje barela.

Izvoz oko 450.000 barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je prošlog vikenda nakon što je Irak u arbitražnom sporu potvrdio pravo za izdavanje dozvole za izvoz.

Međutim, podsticaj cenama zbog situacije sa izvozom mogao bi vrlo brzo da opadne, komentarisali su u četvrtak analitičari iz investicione banke Citigroup.

„Promene u unutrašnjoj politici Iraka mogle bi vrlo brzo dovesti do trajnog političkog rešenja“, nagađaju u američkoj investicionoj banci, procenjujući da bi isporuke kroz cevovod mogle porasti oko 200.000 barela dnevno.

S druge strane, ruska proizvodnja beleži u prve tri nedelje marta pad koji je blaži nego što se očekivalo. Prema tvrdnjama upućenih izvora koji navode da se smanjila 300.000 barela dnevno, a ne 500.000, kao što se najavljivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u sredu cena barela korpe nafte njenih članica bila gotovo nepromenjena, te da je iznosila 77,72 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.