Libijski ministar za naftu očekuje rast proizvodnje do 1,2 miliona barela dnevno u narednih deset dana

Cene nafte se održavaju na nivou od 106 dolara po barelu

SvetVesti

21.7.2022 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte se održavaju na nivou od 106 dolara po barelu Cene nafte se održavaju na nivou od 106 dolara po barelu
Cene nafte trenutno se kreću oko 106 dolara po barelu, a slična vrednost je beležena i prethodnog dana, kada su u fokusu trgovaca ponovo... Cene nafte se održavaju na nivou od 106 dolara po barelu

Cene nafte trenutno se kreću oko 106 dolara po barelu, a slična vrednost je beležena i prethodnog dana, kada su u fokusu trgovaca ponovo bili znaci slabljenja potražnje zbog nastojanja centralnih banaka da obuzdaju inflaciju višim troškovima zaduživanja.

Na londonskom tržištu cena barela iznosi 106,1 dolar, dok se na američkom tržištu barelom trguje 98,96 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

U utorak su cene nafte snažno oscilirale, budući da je među ulagačima čas prevladavao strah od smanjenog snabdevanja iz Rusije, a čas zabrinutost za potražnju jer centralne banke signaliziraju da će inflaciju suzbiti višim troškovima zaduživanja, što bi zaustavilo ekonomsku aktivnost.

Ulagači tako strahuju da će američka centralna banka biti agresivnija u podizanju kamatnih stopa, budući da je inflacija u junu dostigla 9,1 odsto. Evropska centralna banka trebalo bi da ih podigne za četvrtinu procentnog boda, s obzirom na inflaciju u evrozoni od 8,6 odsto.

U sredu je prevladala zabrinutost za potražnju, dodatno podstaknuta rastom zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 1,9 miliona barela.

Libija je u međuvremenu otvorila luku Es Sider za izvoz nafte. Ministar za naftu ove zemlje izjavio je da je proizvodnja dostigla nivo od 600.000 barela dnevno, te da će se u narednih sedam ili 10 dana vratiti na nivo od oko 1,2 miliona barela dnevno, navodi se na sajtu S&P Global Commodity Insights.

U odvojenom je izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u utorak koštao 110,27 dolara.

  • MAJALG

    21.7.2022 #1 Author

    I dalje je ovo previsoka cena po barelu, nadamo se da ce u sto skorije vreme cena pasti ispod 100dolara po barelu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.7.2022 #2 Author

    Nista nece padati dok traju sankcije Rusiji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...