krajem nedelje bi moglo doći do velikog poskupljenja ako ne poteče ruski gas ka EU

Zabrinutost za snabdevanje podigla cene nafte

SvetVesti

19.7.2022 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zabrinutost za snabdevanje podigla cene nafte Zabrinutost za snabdevanje podigla cene nafte
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 104 dolara po barelu budući da su slabiji dolar i zabrinutost za snabdevanje gasom iz Rusije... Zabrinutost za snabdevanje podigla cene nafte

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 104 dolara po barelu budući da su slabiji dolar i zabrinutost za snabdevanje gasom iz Rusije potisnuli u drugi plan strah od recesije i zaključavanja u Kini.

Na londonskom tržištu cena barela s rokovima isporuke u septembru je bila viša 2,34 dolara nego na zatvaranju na kraju prošle sedmice i iznosila je 103,5 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,89 USD višoj ceni, odnosno po 99,48 dolara.

Portal Oilprice u ovom trenutku prikazuje ponderisanu cenu od 103,2 dolara po barelu za WTI sirovu naftu, a 106,8 za severnomorsku Brent, uz povećanje od po pola procenta u odnosu na prethodni dan.

Tržišta je prošle nedelje potopio strah da bi podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama moglo izazvati recesiju koja bi teško pogodila potražnju za naftom, prenosi Mina.

Pažnja tržišta preusmerila se na ruskog gasnog diva Gazprom i njegovu objavu “o višoj sili koja utiče na isporuku gasa najmanje jednom velikom kupcu u Evropi”, prema pismu u koje je Reuters dobio uvid. Izvor u trgovačkim krugovima izjavio je da se objava odnosi na isporuke gasa gasovodom “Severni tok 1”, glavnom rutom za Njemačku i neke druge zemlje.

„Cena nafte u Londonu dobiće krajem sedmice podršku ako Rusija nakon završetka radova na održavanju ‘Severnog toka 1’ ne odvrne gas Nemačkoj“, rekao je Džefri Hejli (Jeffrey Halley) iz OANDA.

Trgovce i dalje brinu masovna testiranja na Covid-19 u pojedinim delovima Kine, što izaziva zabrinutost za naftnu potražnju u drugom po veličini svetskom potrošaču nafte. Strahovanja za potražnju s obzirom na novi talas zaraze koron virusom u Kini poklopila su se s posustajanjem privrede i otpornom ruskom proizvodnjom i pritisnula cene nafte, primećuju analitičari Barclaysa.

Međutim, ruski bareli sve će teže pronalaziti put do tržišta, što je bliži embargo EU na naftu iz Rusije, a to znači i podršku cenama.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nije tokom posete Saudijskoj Arabiji uspeo da dogovori veću proizvodnju u zemljama OPEC-a. Bajden želi više barela iz Persijskog zaliva kako bi se smirile cene i ublažila inflacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...