Nove kuće skuplje za 0,1 odsto

Cene nekretnina u Kini porasle u januaru

NekretnineSvetVesti

21.2.2022 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cene nekretnina u Kini porasle u januaru Cene nekretnina u Kini porasle u januaru
Cene novih kuća u Kini u januaru su porasle, nakon što su nekoliko meseci bile u padu koji je uzrokovala kriza likvidnosti u sektoru... Cene nekretnina u Kini porasle u januaru

Cene novih kuća u Kini u januaru su porasle, nakon što su nekoliko meseci bile u padu koji je uzrokovala kriza likvidnosti u sektoru nekretnina u zemlji i novi slučajevi obolelih od korona virusa.

Istraživanje Nacionalnog biroa za statistiku pokazalo je da su cene kuća porasle u 28 od 70 velikih i srednjih gradova, što je vanredan rast u u odnosu na prošli mesec, kada je skok zabeležilo samo pet njih, piše Financial Times.

Proračun koji su napravili analitičari medijske kuće Reuters pokazao je da je ukupna prosečna cena novih kuća porasla za 0,1 odsto, u poređenju sa padom od 0,2 odsto mesec dana ranije.

Do povećanja je u velikoj meri došlo zbog niza državnih i lokalnih inicijativa nakon što je kineski imovinski sektor bio teško pogođen nakon što je prezadužena kompanija China Evergrande Group propustila da isplati svoje obaveze.

U decembru 2021. godine, Peking je pustio 188 milijardi dolara u finansijski sistem u pokušaju da ublaži anksioznost koju je proizvela dužnička kriza Evergrandea. Sledećeg meseca smanjila je kamatne stope i kreditnu stopu koja je korišćena za cenu hipoteka po prvi put od aprila 2020.

Međutim, investitori nisu bili uvereni da su najnoviji podaci tačni. Vrednost imovinske kompanija Zhenro pala je za čak 17,2 odsto nakon što je upozorila da možda neće imati sredstava za plaćanje obaveza koje dospevaju u martu, dok je indeks Hang Seng kontinentalnih nekretnina pao za 2,8 odsto.

  • LJUBIŠA

    21.2.2022 #1 Author

    Daleko je Kina…Da mi gledamo svoje dvorište?

    Odgovori

  • SNEZANA

    21.2.2022 #2 Author

    Cene su I u Srbiji poprilicno skocile.

    Odgovori

  • Milovan94

    21.2.2022 #3 Author

    Kao svuda u svetu tako i u Kini rast nekretnina je ogroman

    Odgovori

  • STRELAC

    21.2.2022 #4 Author

    Sve ce se to srusiti kao kula od karata.Ne zaboravimo kako je pocela kriza 2008.godine.Bojim se da nam sledi nesto slicno ako ne i gore jer ove cene nisu nigde odrzive.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.2.2022 #5 Author

    Nije moglo da zaobidje Kinu,cene su svuda skocile…

    Odgovori

  • VANJA

    22.2.2022 #6 Author

    Svuda je sa nekretninama tako!

    Odgovori

  • LUKA

    22.2.2022 #7 Author

    Kao I svuda u svetu ista prica sa nekretninama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...