Globalna pomama za alternativnim energentom zbog smanjivanja dotoka gasa u Evropu

Cene TPG-a previsoke za zemlje u razvoju, slede restrikcije struje  

SvetU fokusuVesti

26.7.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene TPG-a previsoke za zemlje u razvoju, slede restrikcije struje   Cene TPG-a previsoke za zemlje u razvoju, slede restrikcije struje  
Najnoviji potez Rusije da smanji isporuku prirodnog gasa u Evropu intenzivira globalnu konkurenciju za pomorsku isporuku goriva, preti višim cenama i nestašicama od Azije... Cene TPG-a previsoke za zemlje u razvoju, slede restrikcije struje  

Najnoviji potez Rusije da smanji isporuku prirodnog gasa u Evropu intenzivira globalnu konkurenciju za pomorsku isporuku goriva, preti višim cenama i nestašicama od Azije do Južne Amerike.

Komunalne kompanije u Južnoj Koreji i Japanu ubrzavaju planove za kupovinu više tereta tečnog prirodnog gasa (TPG) za zimu iz straha da će i Evropa gomilati zalihe, tvrde trgovci koji su upoznati sa tim.

Čak i neki kupci osetljivi na cene u zemljama kao što su Indija i Tajland žele da nabave dragoceni teret na vreme i izbegnu nestašicu, kažu neimenovani sagovornici Bloomberga.

Ruski Gazprom saopštio je da će ove nedelje ponovo smanjiti protok gasovodom Severni tok ka Evropi, primoravajući kupce u regionu da pronađu zamene kao što je TPG. Spot cene super rashlađenog goriva, koje se već trguju na sezonskom visokom nivou, su u opasnosti od daljeg porasta jer kupci u Evropi i Aziji kreću da nadmašuju jedni druge u ponudama.

Evropske cene gasa skaču dok Rusija ograničava promet “Severnim tokom 1” zbog remonta.

Trgovci procenjuju da će spot cene TPG u Severnoj Aziji porasti na najviši nivo od marta, odnosno upada ruskih vojnih snaga u Ukrajinu.

Prirodni gas je ključno gorivo za proizvodnju električne energije i grejanje, a rast cena preti većom inflacijom širom sveta. Na ovom nivou cena, kupci u nekim zemljama u usponu – kao što su Pakistan, Bangladeš i Argentina – ne mogu sebi da priušte ove spot cene snabdevanja i moraće da se suoče sa restrikcijama struje.

Kina – najveći svetski uvoznik TPG-a prošle godine – ostala je po strani spot tržišta zbog pandemijskih ograničenja koja ograničavaju potražnju za gorivom.

Ako se kineska ekonomska aktivnost podigne, to bi se moglo brzo promeniti i rezultirati manjim brojem TPG tereta za Evropu, izjavila je prošle nedelje za Bloomberg televiziju Samanta Dart (Samantha Dart), šef istraživanja u odeljenju za prirodni gas pri Goldman Sachs Group.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...