Pet miliona Evropljana postalo ekonomski neaktivno

Četvrtina nezaposlenih u EU našla posao u drugom kvartalu 2022. godine

BiznisBolji posaoEUVesti

5.10.2022 11:08 Autor: Julijana Vincan 1

Četvrtina nezaposlenih u EU našla posao u drugom kvartalu 2022. godine Četvrtina nezaposlenih u EU našla posao u drugom kvartalu 2022. godine
U drugom kvartalu ove godine 3,3 miliona nezaposlenih stanovnika Evropske unije našlo je posao. To je 25 odsto svih nezaposlenih u prvom tromesečju, pokazuju... Četvrtina nezaposlenih u EU našla posao u drugom kvartalu 2022. godine

U drugom kvartalu ove godine 3,3 miliona nezaposlenih stanovnika Evropske unije našlo je posao. To je 25 odsto svih nezaposlenih u prvom tromesečju, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

U izveštaju se navodi da je u tom periodu 6,9 miliona nezaposlenih (51,4 procenta) ostalo u istom statusu, dok je 3,2 miliona nezaposlenih (23,6 odsto) postalo „ekonomski neaktivno“.

Od svih zaposlenih u prva tri meseca ove godine 2,4 miliona ljudi, odnosno 1,2 procenta, ostalo je bez posla u drugom kvartalu, a pet miliona (2,5 odsto) prešlo je u ekonomsku neaktivnost.

Izvor: Eurostat

Od onih koji su smatrani ekonomski neaktivnim u prvom tromesečju njih 5,2 miliona, odnosno 4,4 procenta, zaposlilo se od aprila do juna, a 3,9 miliona (3,3 odsto) prešlo je u status nezaposlenih.

Podsetimo, stopa zaposlenosti ljudi starosne dobi od 20 do 64 godine u Evropskoj uniji bila je u drugom kvartalu 74,8 odsto, što je povećanje od 0,3 procentna poena (pp) u poređenju sa prvim tromesečjem ove godine.

Iz Eurostata su istakli da je najveći rast zaposlenosti zabeležen u Litvaniji (+1,6 pp) i Letoniji (+0,9 pp), a zatim u Irskoj i Slovačkoj (obe po +0,8 pp), dok je nivo zaposlenosti smanjen u Hrvatskoj i Belgiji (obe po -0,5 pp), Luksemburgu (0,2 pp) i Kipru i Portugalu (obe po -0,1 pp).

Izvor: Eurostat

U Srbiji je u drugom kvartalu ove godine zabeležena rekordno niska stopa nezaposlenosti od 8,9 odsto, dok je nivo zaposlenosti premašio 50 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) naglašavaju da se broj nezaposlenih u Srbiji stalno smanjuje, kao i da ih u evidenciji NSZ-a trenutno ima nešto više od 440.000, što ukazuje na stabilnost na tržištu rada.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 2021. godine je iznosila 11 odsto, što je trend poboljšanja u odnosu na prethodnih 10 godina.

Smanjenjem nezaposlenosti je učešće ranjivih društvenih grupa u ovoj kategoriji stanovništva, koje odlikuje teža zapošljivost, postalo mnogo veće i većina nezaposlenih posao traži duže od godinu dana.

Podsetimo, čak 64 odsto osoba na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje spada u kategoriju dugoročno nezaposlenih, odnosno u one koji traže posao duže od godinu dana. 

  • VOJKAN

    6.10.2022 #1 Author

    Da li ovo znači oporavak ekonomije?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...