Vrednost akcija kripto platforme pala za 4,8 odsto

Coinbase pod istragom Komisije za hartije od vrednosti i berze

BerzaBiznisNovacPoslovanjeSvetVesti

26.7.2022 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Coinbase pod istragom Komisije za hartije od vrednosti i berze Coinbase pod istragom Komisije za hartije od vrednosti i berze
Kripto berza Coinbase Global se u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi pod istragom kojom će se utvrditi da li je omogućila Amerikancima da nelegalno trguju... Coinbase pod istragom Komisije za hartije od vrednosti i berze

Kripto berza Coinbase Global se u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi pod istragom kojom će se utvrditi da li je omogućila Amerikancima da nelegalno trguju digitalnim sredstvima koja je trebalo da budu registrovana kao hartije od vrednosti, navode obavešteni izvori.

Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) počela je intenzivnije da istražuje poslovanje kripto berze nakon što je ova platforma proširila ponudu tokena dostupnih za trgovanje, naveli su izvori koji su želeli da ostanu neimenovani jer se istraga ne sprovodi javno, piše Bloombreg.

Istraga koju je sprovela jedinica Komisije za hartije od vrednosti i berze prethodila je istrazi agencije u vezi sa navodnom trgovačkom šemom koja je prošle nedelje navela regulatore da pokrenu tužbu protiv bivšeg rukovodioca kripto berze i još dve osobe.

“Uvereni smo da su zahvaljujući našem rigoroznom procesu selekcije — procesu koji je SEC već revidirala — hartije od vrednosti izvan naše platforme i rado ćemo nastaviti da komuniciramo sa SEC u vezi sa tim”, naveo je direktor pravnog sektora u kompaniji Pol Greval (Paul Grewal) na svom Twitter profilu.

Vrednost akcija kripto berze pala je za oko 4,8 odsto na trgovanju pre otvaranja. Od početka godine njene akcije su izgubile tri četvrtine vrednosti.

Kao najveća kripto berza u SAD, Coinbase omogućava Amerikancima da trguju sa više od 150 tokena. Ukoliko bi se ti proizvodi smatrali hartijama od vrednosti, platforma bi morala da podnese zahtev za registraciju Komisiji za hartije od vrednosti i berze.

Međutim, Komisija nije jasno naznačila koji tokeni se smatraju hartijama od vrednosti, pa je na berzama da odluče da li će ih uvrstiti u ponudu ili ne. Operatori na ovim platformama pokušavaju da izbegnu tokene koji se smatraju hartijama od vrednosti, jer bi njihovim uključivanjem podlegli pravilima o zaštiti investitora, od kojih neka kripto entuzijasti smatraju nekompatibilnim sa digitalnom imovinom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...