Aplikacije za razmenu digitalnih sredstava zabranile pristup korisnicima iz Irana i Venecuele

Coinbase, Kraken i Binance pod pritiskom da uvedu sankcije svim korisnicima iz Rusije

Hi-techNovacSvetVesti

4.3.2022 12:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Coinbase, Kraken i Binance pod pritiskom da uvedu sankcije svim korisnicima iz Rusije Coinbase, Kraken i Binance pod pritiskom da uvedu sankcije svim korisnicima iz Rusije
Velike kripto berze Coinbase, Kraken i Binance su pod sve većim pritiskom da ograniče pristup platformama za sve korisnike iz Rusije, a ne samo... Coinbase, Kraken i Binance pod pritiskom da uvedu sankcije svim korisnicima iz Rusije

Velike kripto berze Coinbase, Kraken i Binance su pod sve većim pritiskom da ograniče pristup platformama za sve korisnike iz Rusije, a ne samo sankcionisane pojedince. Drugi veći igrači u kripto industriji već su preduzeli mere i rade na eliminisanju potencijalnog “curenja” informacija u okviru njihovih programa sprovođenja sankcija.

Najveća svetska berza nezamenljivih tokena (NFT) Open Sea, koja je u januaru zabeležila razmenu vrednu pet milijardi dolara i nedavno dostigla kapitalnu vrednost 13,3 milijarde dolara, od petka je, navodno, zabranila pristup iranskim korisnicima, piše Forbes.

Infura, alat koji se koristi za izradu decentralizovanih aplikacija poput platformi za trgovanje i video-igre, odnedavno ograničava pristup korisnicima u Venecueli.

Zbog ove mere, korisnici nisu više u mogućnosti da koriste najpopularniji digitalni novčanik MetaMask. Na blogu ove aplikacije, iz kompanije MetaMask su indirektno priznali nametnute zabrane, naglašavajući kako će korisnici locirani u sankcionisanim oblastima dobiti poruke o greškama na mreži ukoliko pokušaju da pristupe novčaniku.

MetaMask i Infura su u vlasništvu američkog fonda ConsenSys, čije je poslovanje fokusirano na kriptovalutu ether.

Uzimajući u obzir da ubrzanu izolaciju ruskog finansijskog sektora od ostatka sveta isključivanjem iz SWIFT sistema i stavljanjem banaka iz Rusije na crnu listu, pomenute mere najverovatnije nisu slučajne.

Zamrznuta sredstva ruske centralne banke vredna su oko 630 milijardi dolara, a regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi trenutno sprovode istragu kojom pokušavaju da utvrde da li će se ruski zvaničnici i oligarsi okrenuti kriptovalutama kako bi premestili novac izvan Rusije.

  • GOCA BG

    4.3.2022 #1 Author

    Solidarisu se sa ostalima…

    Odgovori

  • ZVE84

    4.3.2022 #2 Author

    Samo sama kompanija može da ima štetu, Rusija ne!

    Odgovori

  • MADMAX

    5.3.2022 #3 Author

    Totalne sankcije.

    Odgovori

  • Ika

    5.3.2022 #4 Author

    Morace kad tad da ih uvedu.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    5.3.2022 #5 Author

    Tesko da Rusija moze imati stetu ….kompanije ce osetiti

    Odgovori

  • Dzebac

    5.3.2022 #6 Author

    Verujem da dosta njih to ne želi ali su uslovljeni… Na kraju će se videti ko je na čijoj strani kad stave sve na papir 😁

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...