Afrička zemlja počela da primenjuje mere protiv rukovodilaca koji su odbili da plaćaju porez

Direktorima telekomunikacionih kompanija zabranjen izlazak iz Konga

PoreziPoslovanjeSvetU fokusuVesti

23.8.2022 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Direktorima telekomunikacionih kompanija zabranjen izlazak iz Konga Direktorima telekomunikacionih kompanija zabranjen izlazak iz Konga
Demokratska Republika Kongo zabranila je određenim direktorima telekomunikacionih kompanija da napuste zemlju nakon što su odbili da plate novi porez uveden za preduzeća u... Direktorima telekomunikacionih kompanija zabranjen izlazak iz Konga

Demokratska Republika Kongo zabranila je određenim direktorima telekomunikacionih kompanija da napuste zemlju nakon što su odbili da plate novi porez uveden za preduzeća u ovom sektoru, navode dobro obavešteni izvori.

Direktorima četiri najveća operatora u zemlji — Orange, Airtel Africa, Vodacom Group i Africell Holding — zabranjeno je putovanje, a nekima od njih su oduzeti i pasoši, navode izvori koji su tražili da ostanu neimenovani jer nemaju dozvolu da govore o zabranama putovanja, piše Bloomberg.

Dekretom vlade porezi na prihode telekomunikacionih operatora povećani su sa 20 na 35 odsto, navodi jedan od izvora. Operatori su odbili novu namet kao “neregularan” i, samim tim, neobavezujući, navodi se u saopštenju koje je u junu objavilo Udruženje preduzetnika Konga (FEC).

Generalnom direktoru kompanije Orange u Kongu, kao i finansijskom direktoru firme Africellsu oduzeti pasoši na aerodromu Kinšasa ranije u toku avgusta, a pored toga im je zabranjen izlazak iz zemlje, navodi se u pismu koje je FEC uputio ministru unutrašnjih poslova, a u koje je Bloomberg imao uvid. Direktorki kompanije Vodacom pasoš je oduzet po povratku s puta, navode izvori.

“Direktori kompanija do danas nisu dobili obrazloženja za ovakvo postupanje”, navodi se u pismu. Iz FEC napominju da su “veoma zabrinuti zbog ove mere nametnute kompanijskim direktorima iz telekomunikacionog sektora”.

Rukovodilac Udruženja preduzetnika Kimona Bononge izjavio je da je grupa uspostavila kontakt sa “najvišim rukovodiocima u vladi” u vezi sa ovom situacijom, ali nije želeo da komentariše ništa više od toga.

U Vladi Konga traže načine da poboljšaju finansijsku situaciju nakon niza godina lošeg rukovođenja, koje je zemlju ostavilo bez neophodnih prihoda. Predsednik ove države Feliks Čisekedi planira da proširi poresku osnovu kako bi povećao prihode vlade i omogućio realizaciju infrastrukturnih projekata širim zemlje pre novih izbora, koji su zakazani za kraj sledeće godine.

Kongo je prošle godine predstavio plan oporezivanja mobilnih operatora, što je dovelo do protivljenja javnosti, uzimajući u obzir da plan podrazumeva veće troškove.

  • SUNCOKRET

    25.8.2022 #1 Author

    Država uvek ima moć i instrumente da realizuje svoje odredbe koliko god da su ispravne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...