Na osnovu rezultata poslovanja dogodine mogu biti viši iznosi

Dividende domaćih kompanija su veće od očekivanih jer se isplaćuju iz rezervi

AnalizaBerzaNovacSrbijaU fokusuVesti

22.7.2021 14:40 Autor: Marko Miladinović 0

Dividende domaćih kompanija su veće od očekivanih jer se isplaćuju iz rezervi Dividende domaćih kompanija su veće od očekivanih jer se isplaćuju iz rezervi
Domaća akcionarska društva će u 2021. godini isplatiti nešto veći iznos dividendi nego što je to bio slučaj godinu dana ranije. Prema saopštenju novosadske... Dividende domaćih kompanija su veće od očekivanih jer se isplaćuju iz rezervi

Domaća akcionarska društva će u 2021. godini isplatiti nešto veći iznos dividendi nego što je to bio slučaj godinu dana ranije. Prema saopštenju novosadske brokerske kuće Momentum Securities, u pitanju je bruto iznos od 12,7 milijardi dinara.

S obzirom na to da se dividenda isplaćuje na osnovu poslovanja iz prethodne poslovne godine, ovaj iznos može na prvi pogled delovati iznenađujuće, imajući u vidu potrese koje je na finansijske rezultate kompanija iz čitavog sveta, pa i kod nas, ostavila pandemija korona virusa.

„Rezultati poslovanja domaćih kompanija su lošiji nego ranijih godina, i saglasno tome bilo je za očekivati da dividende za 2020. godinu budu manje. One su, međutim, bile neznatno više, pre svega jer su NIS i Telekom isplatili dividende iz svojih rezervi, a ne iz stvarnih rezultata poslovanja“, objašnjava za Biznis.rs finansijski konsultant Branislav Jorgić.

Dakle, najveći doprinos pomenutom rezultatu dale su kompanije pod kontrolom države ili velikim udelom njenog vlasništva. Pa je tako NIS 2020. godinu završio sa očekivanim neto gubitkom, ali će svojim akcionarima isplatiti na ime dividende oko milijardu dinara na osnovu neraspodeljene dobiti iz ranijih godina. Telekom je, s druge strane, isplatio i takozvanu međudividendu i najavio dividendu u iznosu od 4,16 milijardi dinara, uprkos činjenici da je i dalje duboko prezadužen.

Telekom Srbija a.d., Beograd

Takovska 2, Beograd-Palilula, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
807.309.673,72 (2019)
Broj zaposlenih:
6.767 (2019)

Prema Jorgićevim rečima, na najvažnijim svetskim berzama tokom prethodne godine uspeh su iskazale samo tehnološke i farmaceutske kompanije, i eventualno one koje se bave trgovinom i transportom robe.

U Srbiji takvih kompanija gotovo da nema kotiranih na berzi, primećuje Jorgić.

No, na osnovu dosadašnjih privrednih pokazatelja i povratka u relativno normalne poslovne tokove u ovoj godini svakako se nameće pitanje da li će dividende koje će tek biti isplaćene 2022. godine biti zbirno još većeg iznosa?

„U našoj zemlji ima svega nekoliko kompanija koje se ponašaju kao ‘prave’ berzanske kompanije, i za očekivati je da će rezultati njihovog poslovanja biti bolji, pa posledično i dividende veće“, komentariše naš sagovornik. U pitanju su, pre svih, NIS, Aerodrom, Komercijalna banka, Metalac…

NIS A.D. NOVI SAD

Narodnog Fronta 12, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.124.334.091,88 (2019)
Broj zaposlenih:
4.120 (2019)

Kada je reč o poslovično slabim rezultatima Beogradske berze u poslednjih dvadeset godina, to jest od ponovnog „otvaranja“ tržišta, i o malom broju kotiranih kompanija na njoj, finansijski stručnjak na prvom mestu ističe da berza predstavlja barometar poslovanja u jednoj savremenoj državi.

„Kreatori ekonomske politike u našoj zemlji nisu bili orijentisani ka razvoju tržištu kapitala i Beogradske berze. Ona je prevashodno služila kao mesto relokacije kapitala – prelaska društvenog vlasništva u druge ruke u procesu privatizacije. Umesto da bude mesto prikupljanja novog kapitala“, kaže Jorgić, i dodaje da stranim kompanijma naša berza ne predstavlja privlačno mesto za prikupljanje kapitala, dok su domaće velike kompanije u tu svrhu okrenute ka bankama ili državnim organima i institucijama, kroz subvencije.

„Kad domaće kompanije imaju dilemu da novi kapital prikupe preko berze, banke ili putem državnih podsticaja, berza je uvek na poslednjem mestu“, zaključuje Jorgić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...