nastavak ulaganja i u zaštitu životne sredine

Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o većoj proizvodnji bakra i zlata

SrbijaVesti

29.8.2023 18:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o većoj proizvodnji bakra i zlata Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o većoj proizvodnji bakra i zlata
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je utorak sa predstavnicima Zijin Mining Group o proširenju proizvodnje bakra i zlata, saopštilo je to... Đedović sa predstavnicima Zijin Mining Group o većoj proizvodnji bakra i zlata

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je utorak sa predstavnicima Zijin Mining Group o proširenju proizvodnje bakra i zlata, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je rekla da je do sada sa predstavnicima kompanije postojao otvoren dijalog i da će se tražiti rešenja u skladu sa svim normama i standardima kako bi se ostvarilo povećanje rudarske proizvodnje koja ima ogromne koristi za region istočne i celu Srbiju.

„Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike posvećuju veliku pažnju poslovanju kompanija Zijin Mining Group i želimo da nastavimo uspešnu saradnju koja je bazirana na iskrenom prijateljstvu naših naroda i predsednika država. Podržavamo realizaciju projekata u oblasti rudarstva uz puno poštovanje propisa i zakona Srbije, ali i poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine“, rekla je ministarka Đedović.

Navela je da je strateško partnerstvo sa Zijin Mining Group promenilo privredni ambijent istočne Srbije, imajući u vidu da zapošljavaju blizu 7.000 radnika i da su prosečne plate znatno iznad republičkog proseka.

Izvor: Wikimedia Commons

„Zijin Mining grupa je u našu zemlju investirala više od 2,5 milijarde dolara i zahvaljujući aktivnostima ove kompanije, Srbija će u godinama pred nama biti među najvećim evropskim proizvođačima bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata“, rekla je ona.

Đedović je rekla da je modernizacija topionice bakra, osim očekivanog povećanja proizvodnje bakra za blizu dva i po puta, zatim povećanja proizvodnje zlata i srebra omogućila i značajno smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisije sumpor-dioksida u Boru.

Potpredsednik Zijin Mining Group Vang Čun rekao je da je ta kompanija u okviru koje posluju Zijin Copper i Zijin Mining, zadovoljna poslovanjem u Srbiji.

„Ideja nam je da dodatno povećamo proizvodnju bakra i zlata, ali i da nastavimo sa značajnim ulaganjima u zaštitu životne sredine. Odlučili smo da u Beogradu otvorimo kancelariju koja će koordinirati međunarodne aktivnosti Zijin grupe što pokazuje našu posvećenost i nameru da nastavimo sa uspešnim poslovanjem u Srbiji koja je veoma važna za našu kompaniju“, rekao je on.

Ministarka Đedović je razgovarala i sa članovima Saveta mesne zajednice Krivelj o pripremama za preseljenje tog naselja usled širenja rudarskih aktivnosti.

„Rudarski sektor je zamajac ekonomskog rasta i razvoja u istočnoj Srbiji, zbog čega je neophodno da kompanija Zijin Copper, Grad Bor, resorno ministarstvo i druge državne institucije učine sve kako bi u otvorenom dijalogu sa meštanima Krivelja pronašli održivo rešenje za to naselje“, rekla je Đedović.

Dodala je da je neophodno da se što pre finalizuju Programske osnove preseljenja, koje će biti sastavni deo Prostornog plana područja posebne namene Borsko-majdanpečkog rudarskog basena i da ih meštani što pre prihvate.

  • Jj992

    29.8.2023 #1 Author

    Ne znam gde da prosire vise, iskopali su grad i to sve zarad njihovog sopstvenog profita, sta drzava dobija je smesno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...