Kompanija američkog biznismena uzela 1,5 odsto udela u britanskoj firmi

Dolazak Nelsona Pelca u odbor Unilevera podstakao rast vrednosti akcija konglomerata

Bolji posaoNovacPoslovanjeVesti

31.5.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dolazak Nelsona Pelca u odbor Unilevera podstakao rast vrednosti akcija konglomerata Dolazak Nelsona Pelca u odbor Unilevera podstakao rast vrednosti akcija konglomerata
Nakon vesti da će se Nelson Pelc (Nelson Peltz) pridružiti odboru konglomerata Unilever kao jedan od direktora, očekivanja investitora su se okrenula ka mogućnosti... Dolazak Nelsona Pelca u odbor Unilevera podstakao rast vrednosti akcija konglomerata

Nakon vesti da će se Nelson Pelc (Nelson Peltz) pridružiti odboru konglomerata Unilever kao jedan od direktora, očekivanja investitora su se okrenula ka mogućnosti bi američki biznismen mogao “uzdrmati uspavanog britanskog giganta”, što je dovelo do najvećeg rasta vrednosti akcija u poslednja četiri meseca.

Nelson će zvanično postati član odbora za isplate naknada rukovodiocima u julu, saopšteno je iz kompanije Unilever. Njegova kompanija Trian Fund Management uzela je 1,5 odsto udela u britanskoj kompaniji, piše Bloomberg.

Po svemu sudeći, ovo imenovanje će povećati pritiske na predsedavajućeg Nilsa Andersena (Nils Andersen) i generalnog direktora Alana Džopa (Alan Jope) da podstaknu prinose, nakon što je neuspeli pokušaj da otkupe potrošački sektor kompanije GSK razbesneo neke deoničare.

“Unilever ima dvostruki problem: strukturno niske kategorije rasta i gubitak samopouzdanja investitora u vezi sa rukovodstvom i odborom”, napisali su u izveštaju analitičari investicione banke Sanford C. Bernstein predvođeni Brunom Montejnom (Bruno Monteyne), dodajući da Pelcov dolazak daje kompaniji “veliku kredibilnost”.

Vrednost akcija Unilevera porasla je 7,7 odsto na jutarnjem trgovanju, što je najveći dnevni dobitak još od januara. Džop je u januaru najavio da planira da ukine 15 odsto pozicija u rukovodstvu kompanije, a proizvodnju sladoleda, kozmetike i lične nege razdvojio u posebne poslovne jedinice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...