Visoke cene energije zakočile potrošnju domaćinstava

Dragi traži recept za evropsku konkurentnost

Vesti

11.1.2024 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dragi traži recept za evropsku konkurentnost Dragi traži recept za evropsku konkurentnost
Bivši italijanski premijer i čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi (Mario Draghi), sastao se u Milanu sa čelnicima evropskih kompanija u potrazi za... Dragi traži recept za evropsku konkurentnost

Bivši italijanski premijer i čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi (Mario Draghi), sastao se u Milanu sa čelnicima evropskih kompanija u potrazi za receptom koji bi trebalo da poboljša konkurentnost industrije u Evropske unije.

Svetska banka procenjuje da je privreda evrozone u prošloj godini porasla samo 0,4 odsto, a među problemima izdvojila je kontinuirani pad izvoza u uslovima pogoršane cenovne konkurentnosti i slabe spoljne potražnje, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Visoke cene energije zakočile su potrošnju domaćinstava i poslovanje kompanija, posebno u industriji, a pred kraj godine posustao je i uslužni sektor, utvrdila je SB.

Kineski proizvođači električnih automobila najavljuju istovremeno pohod na evropsko tržište, računajući na povoljne cene, oslonjene na model interne proizvodnje baterija i dostupne ključne sirovine.

Dragi će u petak izvestiti Brisel o dosadašnjim rezultatima na radu izveštaja koji bi trebalo biti dovršen u junu ili julu. U sredu sastao se u Milanu sa predstavnicima evropskih industrijskih kompanija.

„Ovo je tek jedan u nizu sastanaka koje održavamo u sklopu sastavljanja izveštaja. Današnji sagovornici su predstavnici industrije, koje ću saslušati”, rekao je Dragi novinarima pred početak skupa zatvorenog za javnost.

Dragijevi sagovornici bili su, među ostalima, predsednik telekomunikacione kompanije Vodafone Žan Fransoa van Boksmer (Jean-François van Boxmeer) i njegov kolega iz Siemensa Džim Hageman Snabe (Jim Hagemann Snabe), u sastavu poslovnog udruženja Evropskog okruglog stola za industriju (ERT), navodi se u saopštenju.

Prihod članova udruženja premašuju dve milijarde evra, a predstavnici kompanija tražili su na sastanku bolju usklađenost evropske regulative i težište na inovacijama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...