Okruženje nas polako prestiže

Država ne može da utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

27.7.2021 14:17 Autor: Marija Jovanović 2

Država ne može da utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda Država ne može da utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda
Uprkos nezadovoljstvu pojedinih poljoprivrednih proizvođača, pre svega otkupnom cenom, ali i konkurencijom koja stiže iz uvoza, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio... Država ne može da utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda

Uprkos nezadovoljstvu pojedinih poljoprivrednih proizvođača, pre svega otkupnom cenom, ali i konkurencijom koja stiže iz uvoza, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da država ne može da određuje cenu, kako paradajza, tako i ostalih poljoprivrednih proizvoda.  

„Mi možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, pomognemo u nekim uskim grlima koja postoje. Na prostoru Jablaničkog okruga problemi su putna infrastruktura, sa druge strane ozbiljni problemi su u pakovanju robe, u čemu nas je okruženje prestiglo. Niko više neće robu iz drvenih gajbica. Moramo da radimo više na tržištu“, kazao je on.

Država je pre nekoliko meseci našla način da reši problem sa viškovima domaćeg krompira i pomogne u plasmanu, a Nedimović kaže da sada nema problema sa ovim povrćem jer ima dobru cenu.

„Ovde se uvrežilo mišljenje da, kada ostvarujemo profit, onda je to profit poljoprivrednika, a kada je minus to je trošak države. Mislim da je 1984. prošla davno“, poručio je on.

Upitan o do nedavno galopirajućoj ceni jestivog ulja, Nedimović je istakao da je sve oko jestivog ulja u međuvremenu palo 13 odsto, prenosi Tanjug.

„Pogledajte, na svetskom tržištu cene suncokretovog ulja su u padu, samim tim je sirovina jeftinija, i ono što je tada bilo predviđano kada se tona suncokretovog ulja kupovala za 440-450 evra za tonu. Danas su te cene pale. To vam je tržište. Nekad je ovako, nekad je onako“, rekao je on i dodao da domaćinstva na mesečnom nivou u proseku potroše dve do tri litre ulja.

„Ako skoči cena za 10 dinara, to je 20 dinara, 30, 50 dinara… Toliko se pravi cirkus oko toga, a pritom se ne posmatraju stvarni problemi koji egzistiraju, evo oko mesnih prerađevina, na primer. Niko ne obraća pažnju što su nam sve mesne prerađevine iz uvoza“, zaključuje ministar poljoprivrede.

  • JANA

    18.9.2022 #1 Author

    Kako ne moze ? Propisati nominalnu cenu i drzati se toga ,ko prekrsi paprene kazne ,prosto i jednostavno

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.9.2022 #2 Author

    Ograničava cene i proizvodi nestasice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...