Na spisku i 3.354 preduzetnika

Dugovanja najvećih poreskih dužnika u Srbiji od 20 miliona do 34 milijarde dinara

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

2.9.2022 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Dugovanja najvećih poreskih dužnika u Srbiji od 20 miliona do 34 milijarde dinara Dugovanja najvećih poreskih dužnika u Srbiji od 20 miliona do 34 milijarde dinara
Preduzeće Magma prom iz Šapca najveći je dužnik u Srbiji među firmama koje redovno posluju, kada je reč o neplaćenim porezima i doprinosima. Poreska... Dugovanja najvećih poreskih dužnika u Srbiji od 20 miliona do 34 milijarde dinara

Preduzeće Magma prom iz Šapca najveći je dužnik u Srbiji među firmama koje redovno posluju, kada je reč o neplaćenim porezima i doprinosima. Poreska uprava Srbije saopštila je da od te firme potražuje 1,13 milijardi dinara.

Više od milijardu dinara poreznicima duguje još jedno aktivno preduzeće – beogradska firma Mera invest, registrovana za finansijsko posredovanje, ima poreske obaveze od 1,08 milijardi dinara.

Magma prom je u vlasništvu je Milana Trnavčevića, dok je Mera invest, prema Evidenciji stvarnih vlasnika APR – u vlasništvu Marka Miškovića, piše Beta pozivajući se na N1.

Velikih dužnika ima i među firmama kojima je oduzet poreski identifikacioni broj PIB, a naročito među onima u stečaju gde su iznosi nagomilanog duga znatno veći, pa kod pojedinih premašuju i 34 milijarde dinara.

Poreska uprava Srbije objavila je spiskove najvećih dužnika – među aktivnim preduzećima, onima u stečaju, zatim onima kojima je oduzet PIB, kao i preduzetnicima.

Kod aktivnih preduzeća najveći dug se kreće oko milijardu dinara, kod onih sa oduzetim PIB-om oko pet mlijardi, dok pravna lica u stečaju, što je i očekivano – beleže višestruko veća dugovanja. I to sve bez obračunate kamate.

Na spisku najvećih dužnika u stečaju, kao i prošle godine, prednjače ugašene banke: Beobanka (34 milijarde dinara duga), Astra banka (21 milijarda dinara duga), Beogradska banka (18 milijardi dinara duga).

Beobanka je u stečaju od 2002. godine, a prema poslednjem kvartalnom izveštaju stečajnog upravnika, ta banka je na dan 31. mart 2022. u bilansima imala likvidacionu vrednost imovine (bez depozita) od 8.222.726.238 dinara.

Kada je reč o firmama sa oduzetim poreskim brojem, dve sa spiska Poreske uprave imaju dugove na ime poreza i doprinosa veće od milijarde – Impuls petrol iz Novog Sada dužan je 5,5 milijardi dinara, a Požarevac-promet takođe iz Novog Sada – 1,6 milijardi dinara.

I preduzetnici duguju poreznicima, jedina razlika je što oni za svoje dugove garantuju ličnom imovinom.

Tako je na ovom spisku najzaduženija radnja za klanje stoke, obradu mesa i promet robe na veliko i malo iz Niša, sa dugom od 400 miliona dinara. Upola manje duguje preduzetnička agencija za konsalting u IT oblasti iz Obrenovca, dok treći na listi najvećih dužnika, vlasnik samostalne zanatske radnje iz Subotice, ima upisan dug prema poreznicima od 193 miliona dinara, navodi N1.

Na spisku preduzetnika – najvećih poreskih dužnika, Poreska uprava vodi 3.354 vlasnika radnji i agencija. Svi oni duguju bar pet miliona dinara, bez kamate.

Kada je reč o firmama, Poreska uprava je objavila spiskove onih koji joj duguju više od 20 miliona dinara.

Tako je na listi dužnika sa oduzetim poreskim brojem ukupno 351 firma, na listi stečajnih dužnika ukupno 560 preduzeća u stečaju – među kojima su i banke, fabrike, poslovni centri – dok je aktivnih firmi sa poreskim dugom većim od 20 miliona dinara ukupno 311.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...